Обстеження території прилеглої до нафтобази компанії «БРСМ-Нафта»

На виконання розпорядження Національної академії аграрних наук   щодо вивчення стану та оцінки можливих наслідків на навколишнє середовище, водні ресурси і ґрунти в результаті пожежі на нафтобазі компанії «БРСМ-Нафта» створено робочу групу фахівців у складі працівників Інституту водних проблем і меліорації НААН України та представника Обухівського міжрайонного управління водного господарства у складі: Шевчук Сергій Анатолійович, Войтович Іван Васильович, Шевчук Ярослав Власович, Козицький Олег Миколайович, Жуковський Анатолій Кирилович.
9 червня 2015 року Робоча група здійснила виїзд на прилеглу до нафтобази компанії «БРСМ-Нафта» територію з метою встановлення фактів потрапляння нафтопродуктів і забруднюючих речовин у поверхневі водні об’єкти, зокрема річки Ірпінь та Стугна. Було виконано залучення даних космічного знімання зазначеної території.

Русла обстежених водотоків є майже пересохлими та зарослими деревами і чагарниками. Обстеження русла р. Раківка, малої лівобережної притоки і водойм на них зі сторони сіл Крячки та Кобці показало, що будь-якого  руху  поверхневих вод з ділянки пожежі в період її гасіння не відбувалося. Надходження забруднених вод до малих водойм не зафіксовано. З верхнього ставка на р. Раківка біля с. Крячки вода була використана для гасіння пожежі.
Для контролю забруднення поверхневих вод у характерних місцях виконано відбір проб води з відкритих водних джерел, які можуть бути використання як фонові значення забруднення поверхневих вод нафтопродуктами та іншими забруднюючими речовинами.
На території нафтобази «БРСМ-Нафта» знаходиться протипожежна водойма, яка штучним каналом з’єднана з місцем витоку річки Раківка. Саме ця ділянка є місцем накопичення поверхневого стоку з прилеглої територій нафтобази «БРСМ-Нафта», а саме нафтопродуктів і забруднюючих речовин з місця пожежі.
За результатами обстеження встановлено, що поверхневий стік з ділянки пожежі в сторону басейну р. Бобриця (басейн р. Ірпінь) через природні мікропониження рельєфу неможливий.
Весь поверхневий стік з ділянки нафтобази зосереджується в межах басейну р. Раківка (басейн р. Ірпінь). Результати обстеження території навколо ділянки пожежі показали, що поверхневий стік (як русловий, так і площинний) з ділянки гасіння пожежі у ставки і русла річок Раківка (басейн р. Стугна) і Бобриця (басейн р. Ірпінь) в період пожежі був відсутній.
У випадку випадання інтенсивних дощових опадів стік з ділянки пожежі буде зосереджуватися в місцевих мікропониженнях рельєфу, а також потрапляти в річку Стугна через гідрографічну мережу річки Раківка.

 

 

Події та новиниPermalink

Comments are closed.