90 річчя з дня заснування Брилівської дослідної станції зрошення

05 вересня 2017 року відбулися урочисті збори трудового колективу Державного підприємства «Дослідне господарство «Брилівське» ІВПіМ НААН з нагоди 90 річчя з дня заснування Брилівської дослідної станції зрошення, правонаступником якої є саме ДП «ДГ «Брилівське» ІВПіМ НААН.

З цієї нагоди співробітників дослідного господарства привітав заступник директора з наукової роботи д.с.-г.н. Шатковський А.П. За дорученням колективу Інституту він вручив подяки, грамоти і почесну грамоту ІВПіМ, а також цінні подарунки провідним фахівцям і директору господарства.

Довідково:

  • Брилівську дослідну станцію зрошення створено 05 вересня 1927 р. Постановою Наркомзему УРСР.
  • З 1935 по 1956 рр. була в підпорядкування Інституту гідротехніки і меліорації.
  • З 1956 по 2006 р. – в системі Інституту зрошуваного землеробства.
  • Наказом УААН № 118 від 08.11.2006 р. станцію  підпорядковано Інституту гідротехніки і меліорації Української академії аграрних наук

До створення у 1956 році Інституту зрошуваного землеробства Брилівська дослідна станція зрошення була практично головною науково-дослідною установою з розробки та впровадження технологій зрошуваного землеробства у посушливому Степу України.

Багато результатів досліджень, які отримано співробітниками у перші десятиріччя роботи станції, є піонерними та унікальними. Зокрема, це і технологія вирощування ярової пшениці в зрошуваних умовах, перше її сортовипробування, це розроблена система насінництва та технологія вирощування продовольчої і насіннєвої картоплі, системи удобрення цілого ряду сільськогосподарських культур на зрошенні, перші унікальні досліди зі зрошення бавовнику та арахісу.

Достойним продовженням цих досліджень стала наукова співпраця станції із компанією «Monsanto» в частині розробки технології вирощування зернової кукурудзи з урожайністю понад 20 т/га, з холдингом «Agrofusion» з розробки технології вирощування томатів з продуктивністю понад 150 т/га. Результати саме цих розробок без сумніву відповідають найвищим світовим стандартам, а створений у 2017 р. науково-дослідний полігон підґрунтового краплинного зрошення є на сьогодні практично єдиним в Україні.

Події та новини, Цікаві фактиPermalink

Comments are closed.