Участь у Міжнародному навчальному курсі «Ефективне управління і використання водних ресурсів» (держава Ізраїль, кібуц Шфаім)

З 27 серпня по 15 вересня 2017 року старший науковий співробітник відділу зрошення Рушена Купєдінова взяла участь у Міжнародному навчальному курсі «Ефективне управління і використання водних ресурсів», що проходив у кібуці Шфаім Держави Ізраїль. Курс був організований Ізраїльським центром міжнародного співробітництва MASHAV та Міжнародним Навчальним Сільськогосподарським Центром (МАТС). У курсі прийняли участь 24 представники з 10 країн світу: Азербайджану, Вірмеінії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Туркменистану, Узбекистану та України.
Метою цієї програми було обговорити зі слухачами курсу передові технології і практику застосування ефективної стратегії і методів управління обмеженими водними ресурсами в сільському господарстві, ресурсозберігаючими технологіями використання води та ґрунту в посушливих і семіаридних кліматичних умовах з урахуванням можливості їх адаптації до місцевих умов країн-учасників.
У рамках курсу було обговорено такі основні теми:
– стратегія освоєння існуючих і нових водних ресурсів в Ізраїлі – гарантія води для майбутніх поколінь;
– адміністративна й економічна політика при розподілі водних ресурсів;
– асоціації сільськогосподарських водокористувачів – норми і контроль водоспоживання у посушливих кліматичних зонах, забезпечення постійного водопостачання для сільськогосподарських потреб;
– потреби рослин у воді та зрошення з урахуванням екологічних обмежень;
– планування систем зрошення на основі водозберігаючих іригаційних технологій;
– обробка і повторне використання стічних і мінералізованих підземних вод для зрошення;
– відведення і збереження паводкових вод, створення резервуарів сільськогосподарського призначення в умовах пустелі;
– «know-how» і виробники обладнання інноваційних водних технологій.
Також у рамках курсу було відвідано іригаційну систему кибуцу «Ейн аХореш», дослідну ділянку фірми «SupPlant», регіональне відділення фірми з водопостачання MEKOROT, дослідні ділянки компанії з виробництва обладнання для краплинного зрошення Netafim, водну асоціацію Мей Голан, Центральний завод з очищення стічних вод Shafdan, регіональну науково-дослідну станцію Лахіш, екологічний заповідник Агмон аХула, а також завод з опріснення морської води в Ашкелоні.
Ізраїль на сьогодні має унікальний досвід управління для ефективного використання обмежених водних ресурсів на загальнодержавному та муніципальному рівнях. Також значні досягнення цієї держави в застосуванні економічних способів зрошення і розвитку нових джерел водних ресурсів: опріснені морські води (дві третини кількості води побутового використання), очищені стічні води (держава Ізраїль досягла найвищого в світі відсотка повторного використання стічної води – майже 80% і продовжує нарощувати і модернізувати заводи по переробці води). Сучасні способи зрошення здатні полегшити пагубний вплив посухи в аридних і семіаридних кліматичних зонах і неодмінно розглядаються в концепції з охороною ґрунтів від ерозії, засолення і надлишкового перезволоження.
Отриманні знання та науково-технологічні досягнення Ізраїльських вчених було використано у написанні проекту, щодо можливості використання сучасних водозберігаючих технологій в умовах зміни клімату в Україні.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.