Науково-практична конференція «Сучасні тенденції та перспективи розвитку малих форм господарювання на селі в контексті реформування системи державної підтримки АПК»

Захід відбувся 19-20 жовтня 2017 року на базі Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова “Асканія-Нова” – Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства НААН України. У пленарному засіданні взяли участь представники Мінагрополітики, Офісу підтримки реформ при Мінагрополітики,  Державного фонду підтримки фермерських господарств, обласних та районних управлінь агропромислового розвитку, фермери, кооператори, підприємці, голови сільських рад, науковці. Всього понад 80 учасників з 6 областей Півдня України (Херсонська, Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Запорізька, Кіровоградська).

На конференції була презентована концепція проекту закону України «Про основні засади державної аграрної політики та політики сільського розвитку». При її обговоренні та у своїй доповіді заступник директора з наукової, інноваційної та економічної роботи ІВПіМ Минка А.П. наголосив на необхідності вдосконалення державної політики розвитку меліоративних систем для забезпечення сталого функціонування сільськогосподарського виробництва в посушливих умовах південних регіонів та в умовах зміни клімату в цілому. Також акцентував увагу на тому, що визначення пріоритетів, шляхів і методів державної підтримки фермерів має враховувати положення та ключові показники Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, проект якої розроблено в ІВПіМ спільно зі Світовим Банком, Координаційною радою з питань відновлення роботи зрошувальних систем при Кабінеті Міністрів України.

Особливий наголос учасниками зроблено на необхідності забезпечення прозорості та прогнозованості державних програм підтримки АПК, вдосконалення роботи органів виконавчої влади (Мінагрополітики, Держводагенства) та місцевого самоврядування, розвитку саморегулювання цільовими аудиторіями землекористувачів. Одним із завдань державної політики сільського розвитку має стати сприяння збільшенню вартості сільськогосподарських земель, у т.ч. шляхом забезпечення сталого функціонування зрошувально-осушувальних систем.

ВідеоPermalink

Comments are closed.