Семінар-обговорення у рамках компанії Глобального Водного Партнерства «Вода, клімат і розвиток: Які можливості втрачає Україна?»

У Великому конференц-залі НАН України 7 грудня 2017 р. фахівці Інституту водних проблем та меліорації НААН, у складі Яцюка М.В., Шевчука С. А., Сидоренко О.О., прийняли участь у семінарі-обговоренні в рамках компанії Глобального Водного Партнерства «Вода, клімат і розвиток: Які можливості втрачає Україна», в якому ГВП просувало ідею, що вода є ключем до здатності опиратися змінам клімату і незалежно від того, наскільки успішним може бути зусилля з запобігання негативним наслідкам, які люди зазнають через зміну клімату та безпосередньо водну стихію.
Мета семінару – продемонструвати експертам та заінтересованим сторонам, висновки міжурядової панелі зі змін клімату (IPCC) щодо впливів та адаптації. Є переконливі докази, що наслідки змін клімату стосуються головним чином води: підвищення рівня моря, скорочення льодовиків, потепління океанів, збільшення частоти і амплітуди екстремальних погодних явищ – посух та повеней.
Головними заходами для адаптації України можуть бути: диверсифікація культур, сезонне прогнозування клімату для сільського господарства, зменшення небезпеки лих на рівні громад, системи раннього попередження про екстремальну погоду, додаткове зрошення та затримання води, страхування.
Незважаючи на те, що всі ці ризики добре відомі, а Паризька угода закликає реагувати на загрозу змін клімату двома способами, а саме: запобіганням, стримуючи зростанням глобальної середньої температури шляхом зменшення викидів СО2, та, за допомогою адаптації, підвищуючи опірність та здатність адаптуватися до непереборних змін клімату, уряд і бізнес в Україні часто залишаються непідготовленими і реагують на зміни клімату виключно увагою до їх причин, не приділяючи зменшенню впливів й адаптації належної уваги.
Другою метою семінару було продемонструвати наявні в Україні можливості адаптації до змін клімату і привернення уваги осіб, що приймають рішення, до цих можливостей.
В контексті мети та завдань семінару в.о. заступника директора Інституту водних проблем та меліорації НААН М. Яцюком було представлено презентацію на тему: «Адаптаційні можливості регулювання стоку та використання зрошення і дренажу в Україні».

Наради, семінари, Події та новиниPermalink

Comments are closed.