Для боротьби з посухою Херсонщина звернеться до Мінагрополітики

На території Херсонської області склалася надзвичайна ситуація через ґрунтову та повітряну посуху. Обласна державна адміністрація проводить ряд заходів по моніторингу ситуації щодо стану озимих культур, посіву ярих культур, вегетації та їх сходу.

За даними Херсонського обласного центру з гідрометеорології, протягом квітня – травня 2013 року продуктивних опадів не було, а наприкінці квітня температура повітря взагалі перевищувала норму на 8°С.

У районах області створено комісії, що постійно здійснюють моніторинг стану сільськогосподарських культур, кожний випадок загибелі яких оформлюється відповідними актами. На сьогодні підтверджено загибель культур на площі майже 29 тис. га. Дана ситуація знаходиться на постійному контролі обласної державної адміністрації, вживаються всі необхідні заходи, спрямовані на мінімізацію можливих негативних наслідків.

У зв’язку з тим, що на території Херсонської області склалася надзвичайна ситуація через ґрунтову та повітряну посуху, обласна державна адміністрація підготувала документ з пропозиціями щодо державної підтримки регіону.

Так, у даному документі пропонується:

1. Надання аграріям компенсації понесених втрат за загиблі внаслідок посухи посіви озимих і ярих сільськогосподарських культур.
2. Надання фінансової підтримки сільгосптоваровиробникам, які утримували парові площі під посів озимої пшениці та жита урожаю 2013 року і утримують пари під посів озимих урожаю 2014 року, з метою стимулювання зерновиробництва та забезпечення продовольчої безпеки держави, дотримання науково обґрунтованої структури посівних площ у степовій зоні України.
3. Погашення кредиторської заборгованості за всіма програмами агропромислового комплексу.
4. Виділення сільськогосподарським підприємствам, які постраждали від посухи, насіння та пального за пільговими цінами.
5. Внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» у частині передбачення видатків на збільшення в установленому порядку бюджетних асигнувань для агропромислового комплексу, в тому числі для врегулювання питання державної підтримки виробництва продукції на зрошуваних землях.
6. Врегулювання ситуації з надання комерційними банками відстрочки до 2-х років для погашення сільгосптоваровиробниками області кредитів.

За інформацією оф. сайту Херсонської ОДА (http://www.oda.kherson.ua/ua/news/oblastnaya-gosudarstvennaya-administraciya-podgotovila-predlojeniya-po-gosudarstvennojj-podderjke-re)

Події та новиниPermalink

Comments are closed.