М. Ромащенко, А. Шевченко та С. Шевчук прийняли участь у слуханнях щодо проблематики річок Оріль та Сіверський Донець

Під головуванням заступника Голови Комітету Глазунова С.М. Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 19 травня 2014 року провів слухання з наступним порядком денним:
1) про екологічну ситуацію в басейні річки Оріль в межах Харківської, Полтавської та Дніпропетровської областей;
2) про першочергові заходи з порятунку екологічного стану басейну річки Сіверський Донець та шляхи його відновлення.
На слуханнях були присутні народні депутати України – члени Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та представники секретаріату Комітету.
Також на засіданні були присутні:
представники Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства фінансів, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Державного агентства водних ресурсів, Державної санітарно-епідеміологічної служби, Державної екологічної інспекції, інших центральних органів виконавчої влади;
представники органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади Дніпропетровської, Донецької, Полтавської, Харківської областей;
представники низки наукових установ та організацій.
Головуючий на засіданні заступник Голови Комітету Глазунов С.М. зазначив, що увага нашого Комітету до цієї проблеми пов’язана з надзвичайно критичним станом водних ресурсів України. Річки Оріль та Сіверський Донець віддзеркалюють ситуацію з водними ресурсами по всій Україні і на їх прикладі будемо визначати шляхи, якими ситуацію можна виправити і покращити.
Ґрунтовну доповідь щодо екологічної та водогосподарської ситуації у басейнах річок Сіверський Донець та Оріль зробив Голова Державного агентства водних ресурсів України Сташук В.А.
Значна увага під час слухань була приділена науковій оцінці екологічного стану басейнів річок Орілі та Сіверського Донця та запропоновані шляхи його поліпшення. З такою оцінкою виступили директор НДІ екологічних проблем Гриценко А.В., директор Інституту проблем природокористування на екології НАН України Шапарь А.Г., директор Інституту водних проблем і меліорації НААН України Ромащенко М.І., директор Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Осадчий В.І.
Усі виступаючі наголошували на недостатньому фінансуванні заходів з охорони навколишнього природного середовища, передусім спрямованих на запобігання забрудненню водних ресурсів, навіть незважаючи на низку прийнятих Загальнодержавних та державних програм.
Усі учасники слухань наголошували на необхідності вирішення питання винесення в натуру прибережних захисних смуг водних об’єктів та дотримання визначеного законодавством режиму господарювання у їх межах.
Зазначалось також, що потребує уваги держави та місцевих органів влади будівництво та реконструкція каналізаційних очисних споруд.
Порушувалось також питання перерозподілу екологічного податку на користь місцевих органів влади, підвищення адміністративної відповідальності за порушення водного законодавства.
Неодноразово підкреслювалось, що необхідно переходити на басейновий принцип управління водними ресурсами, як передбачено Рамковою Директивою ЄС, а також повернути скасовану у Водному кодексі України норму, що кошти за використання водних ресурсів використовуються на їх охорону та відтворення.
Однією з причин критичного екологічного стану водних ресурсів України в цілому, а також Орілі і Сіверського Донця визнана їх надмірна зарегульованість їх басейнів ставками та водосховищами.
Було висловлено багато конструктивних пропозицій стратегічного та тактичного характеру для покращення екологічного стану у басейнах річок Сіверський Донець та Оріль.
Головуючий на засіданні заступник Голови Комітету Глазунов С.М. подякував за активну участь в засіданні, підвів підсумки обговорення та висловив надію, що прийняті на сьогоднішньому засіданні спільні рішення дадуть поштовх Кабінету Міністрів України, відповідним центральним органам виконавчої влади, місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування виправити ситуацію на краще.
Протягом тижня на адресу Комітету можуть надаватись пропозиції до проекту рішення з порушених питань. Рішення з розглянутих питань буде прийняте на засіданні Комітету.

Джерело http://komekolog.rada.gov.ua/komekolog/control/uk/publish/article?art_id=53381&cat_id=48830

Події та новиниPermalink

Comments are closed.