На краплинному зрошенні с/г підприємство на Херсонщині збирає врожаї томатів вищі, ніж у Каліфорнії

Фото Херсонська ОДА

24 вересня голова Херсонської обласної державної адміністрації Микола Костяк з робочим візитом відвідав найбільше підприємство агрохолдингу «Agrofusion» – ФГ «Інтегровані агросистеми» Голопристанського району (завод по переробці овочевої продукції).

«Агрохолдинг «Agrofusion» – найбільший в Україні і один з найбільших в Європі виробників томатної пасти», – зазначив губернатор у розмові з представниками ЗМІ. Технологічне обладнання заводу є найсучаснішим, у якого немає аналогів на ринку України. Його виробнича потужність становить 2000 тонн сировини на добу, 120 тис. тонн томатів в сезон. Сировинна база – закупівля сировини по регіону 20%, власна сировина – 80%.

«Тому не дивно, що у цьому році показник урожайності «Agrofusion» становить 118 тонн з гектара, який навіть вищий, ніж у Каліфорнії (113 тонн з гектара)», – наголосив голова облдержадміністрації. Зазначимо, що саме завдяки використанню технології вирощування безрозсадного томату на краплинному зрошенні, яка розроблена відділом зрошувальних меліорацій Інституту водних проблем і меліорації НААН, забезпечується така врожайність. Її показники досягаються за рахунок оптимізації краплинного зрошення, раціонального внесення розрахункових доз мінеральних добрив разом з поливною водою на протязі вегетаційного періоду в поєднанні з оптимальною густотою стояння рослин. 

Крім того, за словами очільника області, Херсонщина є лідером з виробництва овочевої продукції. «Адже саме у нашому регіоні вирощується та виробляється 30% овочів. Крім картоплі, капусти, моркви та буряка, які можна виростити в усіх областях, такі овочі, як томати, перець та баклажани ростуть лише на Херсонщині. Адже для накопичення фруктози та сахарози вони потребують високих температур», – сказав Микола Костяк.

Зазначимо, що група компаній “Agrofusion”, створена екс-співвласником виробника соків “Сандора” Сергієм Сипко, планує будівництво третього заводу з переробки томатів. Компанія має намір розширити виробничі потужності, для чого в Чаплинському районі Херсонської області незабаром буде виділена ділянка землі для будівництва нового підприємства (потужність – переробки 2 тис. т томатів на добу). Сумарно два заводи можуть переробляти 300 тис. т томатів в сезон (до 5 тис. т на добу).Про це газеті “Бізнес” повідомив заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Михайло Мельник.

Події та новини, Цікаві фактиPermalink

Comments are closed.