Участь у вебінарі FAO-GSP-UBA «Покращення управління ґрунтами: регіональні та національні приклади розробки ґрунтового законодавства»

9 березня 2023 р. відбувся 2-й вебінар з управління ґрунтами «Покращення управління ґрунтами: регіональні та національні приклади розробки ґрунтового законодавства», організований ФАО (FAO), Глобальним ґрунтовим партнерством (GSP) та Німецьким агентством з навколишнього середовища (Umweltbundesamt, UBA), у якому взяла участь старший науковий співробітник відділення меліорації Людмила УСАТА.

Вебінар проводився в рамках серії заходів з управління ґрунтами, розпочатих GSP у 2021 році. Необхідність проведення цього вебінару визначена поточною світовою продовольчою кризою та важливим значенням чорноземів та чорноземних ґрунтів (black soils) у забезпеченні світу продуктами харчування.

На вебінарі було розглянуто різні законодавчі ініціативи та Стратегії стійкого управління ґрунтами. В рамках заходу обговорювалися питання важливості мультидисциплінарних законодавчих змін, що базуються  на найкращих наукових результатах та фундаментальних знаннях.

На вебінарі було представлено останні розробки в галузі картографування ґрунтів та знань про ґрунти  – це Глобальна карта розповсюдження чорноземних ґрунтів (black soils), розроблена GSP у липні 2022 року, та Глобальний звіт про чорноземні ґрунти, підготовлений у грудні 2022 року.

Учасники вебінару ознайомилися з прикладами розробок національного законодавства щодо охорони та управління ґрунтами Китаю, Мексики та інших країн.

Основний меседж подальшої роботи, що полягає у просуванні захисту ґрунтів у національних програмах та розбудові національного потенціалу країн світу, визнано ключовим у забезпечення сталого використання та управління ґрунтами для досягнення Цілей сталого розвитку (Sustainable Development Goals).

Довідково:

Глобальне ґрунтове партнерство (GSP) – це добровільне партнерство, відкрите для урядів, міжнародних і регіональних організацій, установ й інших зацікавлених сторін, засноване ООН (ФАО) з метою просування сталого управління ґрунтами на всіх рівнях.

Німецьке агентство з навколишнього середовища (UBA) – головне агентство з охорони навколишнього середовища Німеччини, робота якого зосереджується на зборі даних про стан навколишнього середовища, дослідженнях відповідних взаємозв’язків і створення прогнозів для федеральних органів країни. Крім того, UBA надає інформацію широкій громадськості та відповідає на всі запитання суспільства.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.