Перша робоча зустріч партнерів проекту з питань консолідації водних та земельних ресурсів з аспектами збереження біорізноманіття

На базі Інституту водних проблем і меліорації у 2013 році було створено Національний центр з відновлення річок. За підписаним у березні 2013 року Меморандумом Україна стала однією з п’яти країн-учасниць (Франція, Англія, Іспанія, Вірменія, Україна), які є ініціаторами започаткування  пілотного проекту з питань консолідації водних та земельних ресурсів з аспектами збереження біорізноманіття. Одним з пілотних об’єктів майбутнього міжнародного проекту стане басейн річки Ірпінь.

У місті Леон протягом 9-12 вересня 2014 року відбулися перша робоча зустріч  партнерів проекту, у якій приймали участь представники Європейського  Центру  відновлення річок (Гаага, Нідерланди), фахівці сільського господарства,  басейнового управління р. Дуеро (Іспанія),  представник Агентства  охорони довкілля (Манчестер, Англія), представник басейнового управління р. Рона (Леон, Франція), представник компанії Wetlands International (Вагенінген, Нідерланди). Міхаель Гофман представляв партнерів проекту від Інституту водних проблем і меліорації НААН  (НЦВР, Київ, Україна).

Під час роботи учасники ознайомились з  презентаціям від  пілотних об’єктів р. Орбіго (Іспанія), р. Рона (Франція), р. Ірвелл (Англія) та р. Ірпінь (Україна) щодо результатів найкращих практик  проведених заходів по відновленню річкових басейнів з залученням  зацікавленим сторін та громадськості. По кожному річковому басейну надавалась оновлена інформація щодо проведених заходів.

Були обговорені питання необхідності залучення громадськості, розробки та оновлення законодавства, значну увагу приділено проблемі відновлення річок для дітей та підлітків; можливості фінансування та співфінансування проектів.

Секретар  ЄЦВР Хіл Кіперс звернув увагу на програму  підтримки  інноваційних наукових розробок LIFE (2014-2020),  INTERREG та  7 рамкова програма ЄС «HORIZONT 2020» як можливі  джерела фінансування. Для басейну р. Ірпінь у якості пілотного об’єкту важливим буде вирішення проблем удосконалення управління водними та земельними ресурсами, залучення зацікавлених сторін, у т.ч. приватного сектору для можливості ознайомлення з їх точками зору щодо питань відновлення річкового басейну.

Під час робочих зустрічей велися дискусії щодо подальшого обміну досвідом та інформацією. Обговорювали можливість застосування сучасних технологій Інтернет  (Google, You-tube, інформаційні видання тощо), періодичність підготовки звітів, строки  проведення телеконференцій, семінарів та робочих  зустрічей.

Обговорювали можливість представлення  результатів своєї діяльності на майбутній конференції з питань відновлення річок, що відбудеться цього року у Відні (Австрія) за ініціативи ЄЦВР. Було прийнято рішення підготувати коротку інформацію по кожному пілотному річковому басейні  у вигляді відеоролика з текстовим супроводом.

Було організовано виїзди на діючі гідротехнічні споруди  басейну річки Орбіго. Цікавим є той факт, що ряд дамб у басейні річки було перенесено для запобігання підтопленню територій з високим ступенем ризику прояву процесів підтоплення. Такі технічні рішення сприяли зменшенню кількості підтоплених територій населених пунктів. Для басейну річки Ірпінь підтоплення територій  теж є однією з важливих проблем, які необхідно буде вирішувати у рамках майбутнього міжнародного проекту.

Наради, семінари, Події та новиниPermalink

Comments are closed.