Участь у засіданні Регіональної Ради Глобального водного партнерства країн Центральної та Східної Європи

7-8 жовтня 2018 року у м.Братислава (Словакія) Глобальне водне партнерство провело засідання Регіональної Ради країн Центральної та Східної Європи. Україну на засіданні представляв заступник директора з наукової роботу Інституту водних проблем і меліорації НААН Яцюк Михайло Васильович. Участь у зустрічі взяли керівники головного офісу ГВП, що знаходиться в м.Стокгольм, а також керівники Секретаріату ГВП країн Центральної та Східної Європи. На цьому засіданні обговорено стан виконання статутних завдань та перспективних заходів, здійснено обмін досвідом та кращими практиками країн учасниць, а також розглянуто стан розробки Стратегії розвитку Глобального водного партнерства на період до 2025 року.

В рамках зустрічі М.В.Яцюк представив напрацювання ГВП-Україна. Зокрема, такими здобутками є – розвиток водної політики України (стратегічне бачення та розвиток законодавчої бази шляхом гармонізації з стандартами та вимогами водних директив ЄС та світових рамок і цілей сталого розвитку, просування теорії та практики інтегрованого управління водними ресурсами (ІУВР), впровадження принципів водного врядування, розбудова національного політичного діалогу і забезпечення нейтральної платформи НПД, залучення всіх заінтересованих сторін до реформ та проактивного управління водними ресурсами в Україні. Інформаційно-просвітня робота за темою інтегрованого водного управління, надання експертизи та участь у розробці документів стратегічного, середньо- та коротко строкового секторального планування, законодавчих та підзаконних актів, громадський моніторинг та оцінка імплементації європейських та глобальних принципів, цілей розвитку, стандартів, а також знань ГВП та кращих практик управління в секторі якості води та управління водними ресурсами, проведення громадського моніторингу та оцінки впровадження євроінтеграційних та глобальних зобов’язань України у водному секторі та окремих його підсекторах: вода і здоров’я, вода та продовольство, вода та довкілля, адаптація у водному секторі до змін клімату.
Крім того, на зустрічі було проведено переговори з керівниками ГВП країн Центральної та Східної Європи щодо перспективних напрямків наукової співпраці та потенційних дослідницьких проектів. Пропозиції української сторони викликали зацікавленість, за результатами досягнуто домовленості щодо активної подальшої співпраці та вироблення конкретних спільних пропозицій для участі у конкурсних заявках водогосподарсько-екологічних проектів.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.