Фермер з Херсонщини Іван Яланський вирішив встановити рекорд. Він і раніше нерідко перемагав на відомому регіональному фестивалі «Солодке диво», представляючи вирощені на власному баштані кавуни, які важили майже півцентнера. Але цього року Іван Іванович має намір попасти до Національного реєстру рекордів, замовивши у США дві сотні насінин кавуна-велетня сорту «Кароліна гросс». На американських полях ці кавуни виростають більше метра завдовжки, а вага нерідко перевищує 100 кілограм. Секрет полягає не в добривах та хімічних стимуляторах, а у використанні інтенсивних технологій вирощування. Майже всі посіви баштанних культур ми розміщуємо на краплинному зрошенні, використовуючи розробки Інституту водних проблем і меліорації НААН. Вчені Інституту допомогли визначитися з кращими попередниками, комплексом агротехнічних заходів, а головне, з оптимальним забезпеченням рослин вологою в умовах посухи, що напряму впливає на рівень врожайності. «Я сподіваюсь, що цьогоріч ми вразимо Україну по-справжньому величезними смугастими ягодами», – підкреслив Іван Яланський.
А ось для продажу у торгівельній мережі такі кавуни-велетні не підходять, каже фермер. По-перше, відлякують розміри, хто ж дотягне їх додому та і яка має бути сім’я, щоб з’їсти хоча б пів кавуна? По-друге, існує стереотип, якщо кавун занадто великий, то обов’язково «напханий хімією». Цим і пояснюється відмова фермерів вирощувати велетнів в промислових масштабах. Для товарних посівів фермерське господарство «Фаворит» віддає перевагу вітчизняним сортам та гібридам баштанних культур, насамперед селекції Південної державної сільськогосподарської дослідної станції ІВПіМ НААН та Дніпропетровської дослідної станції Інституту овочівництва НААН. Цей вибір перевірено часом – близько двох десятків років сорти та гібриди вказаних установ демонструють у нашій кліматичній зоні добру врожайність та відмінні смакові якості.
Джерело Херсонські факти