Перспективні види та сорти біоенергетичних та кормових культур для вирощування на осушуваних землях Полісся

17 серпня 2017 року на Сарненській дослідній станції Інституту водних проблем і меліорації НААН відбувся круглий стіл «Перспективні види та сорти біоенергетичних та кормових культур для вирощування на осушуваних землях Полісся».

Від Інституту водних проблем і меліорації НААН у заході взяв участь завідувач відділу осушувально-зволожувальних меліорацій, к.т.н, с.н.с  М.В. Яцик. Від районної влади у заході взяв участь П. М Боротюк – начальник відділу агропромислового розвитку Сарненської районної державної адміністрації та начальник Сарненського управління водного господарства Р. А. Гусарук. Відвідали захід також В. Титечко та В. Сосюк – представники районної газети «Сарненські новини».

Учасниками круглого столу стали науковці, керівники окремих господарств Сарненського району Рівненської області, фермери та зацікавлені фізичні особи, представники засобів масової інформації.

На початку заходу директор станції М.Г Стецюк ознайомив присутніх з основними етапами історії станції, яка до речі бере свій початок з далекого 1912 року. Перед оглядом дослідних ділянок біоенергетичних і кормових культур увагу присутніх було акцентовано на сучасних кліматичних змінах, що відбуваються внаслідок глобального потепління в зоні Полісся, а це суттєве зменшення кількості опадів та підвищення теплозабезпеченості вегетаційного періоду та ін..

Під час круглого столу учасників заходу було ознайомлено з більш ніж 30-ма видами та сортами перспективних кормових та біоенергетичних культур для вирощування в зоні Полісся, особливостями технологій їх вирощування, а також їх потенціальною продуктивністю на осушуваних землях. Так на демонстраційному полігоні та стаціонарних польових дослідах вивчаються такі малопоширені в зоні Полісся біоенергетичні та кормові культури, як верба прутовидна та тритичинкова, міскантус, світчграс, трава Колумба, топінамбур, сіда, шпинат Утеуша, очеретянка звичайна, сорго цукрове, віничне та суданське, пайза, чумиза, амарант, фацелія та більше десятка традиційних для цієї зони сільськогосподарських культур. Оглянули учасники заходу також селекційні розсадники 10 видів багаторічних злакових трав та виробничі посіви гречки посівної та голонасінного олійного гарбуза.

Підсумовуючи проведену роботу – М.В. Яцик від імені керівництва Інституту водних проблем і меліорації НААН подякував колективу науково-технічних працівників станції за плідну роботу та побажав подальших творчих успіхів колективу станції.

Наради, семінари, Події та новиниPermalink

Comments are closed.