Участь у круглому столі “Водойми Києва: ідентифікувати та зберегти”

13 жовтня у приміщенні КМДА науковці ІВПіМ разом з експертами провідних організацій в галузі екології та депутатами Київради взяли участь у круглому столі “Водойми Києва: ідентифікувати та зберегти” де обговорили питання щодо збереження природних і штучних водних об’єктів та водоохоронних зон столиці.

Ініціатором заходу виступила депутат «Об’єднання «Самопоміч» – Київ, заступник голови постійної Комісії Київської міської ради з питань екологічної політики Анна Сандалова.

Учасники круглого столу дійшли згоди щодо необхідності провести моніторинг та екологічний аудит стану водойм та узбережжя Дніпра, а також їх прибережних смуг. Після чого повинен бути створений план дій щодо винесення на місцевість прибережних захисних смуг та розроблена електронна база водойм Києва.

«Дуже важливо, аби після створення реєстру водойм, встановлення їх назв і балансоутримувачів, було створено програмний продукт, за допомогою якого усі кияни отримають вільний доступ до переліку озер, інформації про їх стан, розвиток інфраструктури та екологічного стану водойми», – заявила депутат  Анна Сандалова.

«Станом на сьогодні на балансі нашого підприємства перебуває 84 водних об’єктів. Нам необхідно 2 роки, щоби створити повний реєстр водойм. А розробка паспортів для 350 водних об’єктів займе 6-7 років», – каже заступник генерального директора КП «Плесо» Олександра Борисова.

За словами експертів, всього у Києві знаходиться 417 водних об’єктів. Проте лише частина з них ідентифікована – визначено їх площу та встановлено природо-захисні смуги.

Від Інституту водних проблем участь у обговоренні взяли заступник директора з наукової роботи Михайло Яцюк, завідувач відділення водних ресурсів Сергій Шевчук, науковий співробітник лабораторії моніторингу та охорони вод Віктор Вишневський.

З необхідністю системних змін у водній політиці погодилась і заступник начальника Київводресурсів з питань управління водними ресурсами Ніна Коновалова. За її словами, перш за все потрібно створити геоінформаційну систему, яка дасть змогу поступово нарощувати інформацію.

Довідково. У Київраді зареєстровано проект рішення, яке має на меті проведення інвентаризації та паспортизації водних об’єктів Києва. Співавтором документу є депутат столичної «Самопомочі» Анна Сандалова.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.