Участь у засіданні робочої групи з підготовки проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання меліорованих земель та меліоративних систем»

11 квітня 2019 року під головуванням народного депутата України Сергія Хланя відбулось засідання робочої групи, створеної при Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин з підготовки проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання меліорованих земель та меліоративних систем».

У засіданні приймали участь члени Комітету, народні депутати України, уповноважені представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України, Національної академії аграрних наук України, Інституту водних проблем і меліорації НААН, громадської спілки «Всеукраїнська аграрна рада», представники профільних організацій та компаній, фермерських господарств та інш.

Під час обговорення проблемних питань, що стримують розвиток зрошуваного землеробства, було відзначено, що сьогодні, в умовах глобальних змін клімату, спостерігається стійка тенденція до суттєвого збільшення посушливих років. Це негативно впливає на продуктивність сільського господарства, призводить до серйозних втрат врожаю та завдає великих збитків аграріям, особливо на півдні України. При цьому роль зрошення, як стабілізуючого чинника аграрного виробництва, значно зростає.
Крім того було порушено питання підвищення тарифів на зрошування сільськогосподарських ділянок, які зросли протягом останніх п’яти років більш ніж в чотири рази. У таких умовах сільгоспвиробники змушені відмовитися від зрошення, що призведе до зменшення обсягів вирощуваної сільськогосподарської продукції та надходжень до державного бюджету.

Основну увагу учасники робочої групи приділили обговоренню концептуальних положень законопроекту «Про об’єднання водокористувачів», який регулює відносини, що виникають в процесі добровільного об’єднання водокористувачів в організації для спільного створення, використання, експлуатації та технічного обслуговування об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем.

Під час розгляду напрацьованих пропозиції та зауважень, представлених фахівцями Інституту водних проблем і меліорації було наголошено, що об’єднання водокористувачів створюються з метою підвищення якості послуг зрошення та дренажу на найнижчому з гідротехнічної точки зору рівні меліоративної системи. Закон передбачає передачу об’єднанню водокористувачів у безоплатне довгострокове користування внутрішньогосподарську та частину міжгосподарської меліоративної мережі (насосні станції підкачки та канали нижчого рівня) при забезпеченні технологічно та гідравлічно цілісних процесів водоподачі та водовідведення.

Також учасники заходу наголосили на необхідність та важливість скорішого схвалення Кабінетом Міністрів України «Стратегії зрошення та дренажу в Україні до 2030 року» та «Концепції реформування управління водними ресурсами», як ключових документів визначення стратегічних напрямів, формування нових підходів реалізації державної політики у сфері управління водними ресурсами для досягнення й підтримання «доброго» стану вод, сталого функціонування водних екосистем, відновлення ролі меліорованих земель у продовольчому та ресурсному забезпеченні держави та створення ефективного та дієвого сектора послуг зі зрошення та дренажу.

Як підсумок, присутні відмітили важливість та актуальність даного законопроекту і постановили за результатами засідання надати пропозиції для напрацювань спільних рішень та обговорення на наступному засіданні робочої групи.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.