Участь у засіданні з питань реформування системи управління водними ресурсами та розвитку зрошення і дренажу. Розгляд проекту Закону України “Про об’єднання водокористувачів”

9 жовтня 2019 року під головуванням Миколи Сольського у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики було розглянуто питання реформування системи управління водними ресурсами та розвитку зрошення і дренажу, а також проект Закону України про об’єднання водокористувачів.
З доповіддю «Стан та завдання щодо сталого забезпечення водними ресурсами та розвитку меліорації земель в умовах змін клімату» виступили директор Інституту водних проблем і меліорації МИХАЙЛО РОМАЩЕНКО та представник Офісу підтримки реформ при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства ОЛЕКСІЙ КУЗЬМЕНКОВ.
У доповіді були висвітлені стан та завдання покращання використання водних ресурсів в Україні в умовах змін клімату; охарактеризовані водні виклики та сформульовані першочергові заходи щодо удосконалення існуючої системи управління водними ресурсами та розвитку зрошення і дренажу, як основи забезпечення сталого землеробства в умовах змін клімату.
Також було презентовано основні положення розробленого проекту «Концепції реформування управління водними ресурсами» та схваленої рішенням КМУ від 14 серпня 2019 р. № 688-р «Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року».

Окрему увагу у доповіді було приділено інституційній реформі системи управління водними ресурсами. Зокрема необхідності утворення Національної водної ради; Державної служби водних ресурсів; окремого суб’єкта господарювання з управління та експлуатації інженерної водогосподарської інфраструктури (зрошувальні та дренажні системи, магістральні канали); створення ОВК, як самоврядних неприбуткових організацій, які надають своїм членам-водокористувачам послуги зі зрошення та дренажу.
В розвиток доповіді народний депутат України з Херсонщини Ігор Колихаєв, Херсонський обласний депутат Сергій Рибалко презентували проект Закону України «Про об’єднання водокористувачів», у розробленні якого приймали участь і співробітники Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Ромащенко, Оксана Дехтяр та Тетяна Матяш.

За результатами обговорення прийнято рішення клопотати перед Кабінетом Міністрів України про прискорення інституційної реформи системи управління водними ресурсами, прийняття плану заходів з реалізації «Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року» та якнайшвидшого подання до Верховної Ради України проекту Закону «Про об’єднання водокористувачів».

Наради, семінари, Події та новиниPermalink

Comments are closed.