Професійний теоретично-практичний курс «Управління поливами за краплинного зрошення та дощування»

2 денний професійний теоретично-практичний курс «Управління поливами за краплинного зрошення та дощування»

16-17 березня 2020 у м. Миколаїв  пройшли перші  практичні заняття фахівців у галузі зрошення в рамках професійного тренінгу «Управління поливами за краплинного зрошення та дощування» розробленого Інститутом водних проблем і меліорації НААН та компанією Valeur-Tech (Франція) за підтримки ЄБРР, Європейського Союзу в рамках ініціативи EU4Business.

Спікерами курсу стали:

  • Михайло Ромащенко, доктор технічних  наук, професор, академік НААН України, директор ІВПіМ НААН;
  • Андрій Шатковський, доктор сільськогосподарських  наук, заступник  директора, ІВПіМ НААН
  • Тетяна Матяш, кандидат технічних  наук,  завідувач відділу, ІВПіМ НААН;
  • Юлія Даниленко, кандидат технічних  наук,  завідувач лабораторії, ІВПіМ НААН;
  • Олександр Журавльов, кандидат сільськогосподарських наук, старший  науковий співробітник, ІВПіМ НААН;
  • П’єр Пулен – фахівець з цифрових агротехнологій, директор і співзасновник  компанії Valeur-Tech;Участь у тренінгу прийняли керівники, керуючі спеціалісти, гідротехніки, агрономи сільськогосподарських підприємств, які займаються зрошуваним землеробством.

Під час навчання  слухачам була надана інформація  щодо концептуальних засад та основних складових процесу формування та реалізації режимів зрошення: від ролі і значення властивостей ґрунтів, сучасних підходів до визначення НВ та діапазону оптимального вологозабезпечення ґрунтів до методів визначення сумарного водоспоживання сільськогосподарських культур,  моніторингу і прогнозування вологозабезпечення ґрунтів різними методами – розрахунковими, інструментальними та методами дистанційного зондування землі, а також щодо складу,  функціональних можливостей та переваг розробленої в інституті інформаційно-аналітичної системи управління зрошенням «Полив онлайн».

Учасники  тренінгу задавали багато питань і отримали на них вичерпні відповіді.

Учасники тренінгу опанували:

  • Базові знання про властивості ґрунтів і їх вплив на режими зрошення;
  • Новітні підходи до визначення оптимального діапазону вологозабезпечення ґрунту;
  • Розуміння ключових моментів в організації процесу управління поливами залежно від ґрунтових умов за краплинного зрошення та дощування;
  • Практичні поради та рекомендації щодо організації робіт з управління зрошенням.

В практичній частині курсу учасникам було наочно продемонстровано правила, порядок встановлення та особливості використання датчиків вимірювання водного потенціалу та вологості ґрунту, метеостанцій та станцій фітомоніторингу стану рослин. Учасники мали змогу через мережу Інтернет оперативно слідкувати за станом вологи в ґрунті, функціональним станом рослин. Слухачі на практиці мали змогу перевірити переваги і зручності інтерфейсів та програмного забезпечення різних сенсорів.

Під час практичних занять учасники також ознайомились і отримали знання  щодо правил користування та особливостей практичного застосування створеної в Інституті нової інформаційно-аналітичної системи управління зрошенням «Полив онлайн».

Завершальною подією курсу «Управління поливами за краплинного зрошення та дощування»  стало вручення сертифікатів учасникам семінару.

Дякуємо EU4Business та ЄБРР за фінансування та співпрацю у створенні курсу. Окрема подяка керівнику проектів ЄБРР Аліні Білан за сприяння і всебічну підтримку організації тренінгів. Ми пишаємося тим, яким став цей курс – насичений новітніми і інноваційними знаннями та практичними рекомендаціями. Чекаємо вас на повторенні курсу та наступних курсах, організованих за підтримки ЄБРР. Слідкуйте за нашими новинами!

Більше фото – за посиланням

Події та новиниPermalink

Comments are closed.