Уряд буде посилювати розвиток зрошення на півдні України

Розвиток зрошення на Херсонщині та в інших південних областях України є важливою умовою для реалізації нашого аграрного потенціалу, збільшення сільськогосподарського виробництва та зміцнення лідерства на аграрних ринках у світі. Про це заявив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко під час робочої поїздки до Херсонської області на чолі з Прем'єр-міністром України Денисем Шмигалем.

В рамках поїздки Урядова делегація відвідала Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України, де ознайомилась з діяльністю наукового закладу та заслухала презентацію «Розвиток зрошення — фундамент майбутнього Херсонщини».

“Розвиток зрошувальних систем ми будемо посилювати в рамках розширення програми «Велике будівництво» за дорученням Президента України і Прем'єра. Наразі діє державна фінансова підтримка на придбання нового обладнання та зрошувальної техніки – надається 25%-ва компенсація. Так, за 2019-2020 аграріями України вже було закуплено зрошувальної техніки на суму 15,9 млн гривень і отримано компенсації на суму 3,4 млн грн. Аграріями Херсонщини – закуплено на 3,4 млн гривень і отримано компенсації 1,1 млн гривень (32% від загальної кількості компенсації)», – зазначив Міністр Ігор Петрашко.

Він також проінформував, що під головуванням Мінекономіки вже проведено 3 засідання міжвідомчої робочої групи з питань напрацювання законопроекту «Про об’єднання водокористувачів» та напрацювання механізму передачі зрошувальної інфраструктури. За результатами засідань Департаментом аграрної політики Мінекономіки та Інститутом водних проблем і меліорації НААН опрацьовано усі пропозиції, зауваження та підготовлено оновлену редакцію законопроекту «Про об’єднання водокористувачів».

Наступним етапом є прийняття на законодавчому рівні механізму використання державних насосних станцій підприємствами на умовах державно – приватного партнерства та продовження реалізації Плану заходів "Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року".

ВідеоPermalink

Comments are closed.