Участь у 7TH WORLD SOIL DAY GLOBAL CELEBRATION

4 грудня 2020 р. за участі 2500 учасників відбулося 7-ме міжнародне святкування Всесвітнього дня ґрунту, який щорічно проводиться 5 грудня. Цьогорічна кампанія Глобального грунтового партнерства відбувалася під гаслом: Keep soil alive, Protect soil biodiversity – Зберігайте ґрунт живим, Захищайте біорізноманіття ґрунту, яка закликала людство зосередити свою увагу на захисті ґрунтової біоти для збереження життя на Землі. У заході прийняла участь старший науковий співробітник відділу зрошення та дренажу Інституту водних проблем і меліорації НААНУ – Людмила Усата. На зібранні панувала атмосфера свята, яке розпочалося з офіційної частини за участі пана Qu Dongyu – Генерального директора ФАО та пані Elizabeth Maruma Mrema – виконавчого секретаря Конвенції про біологічне різноманіття, а продовжилося – цікавими виступами і презентаціями, викладеними за посиланням: http://www.fao.org/world-soil-day/official-celebrations/en/.

За вагомий внесок у популяризацію знань про біорізноманіття ґрунтів було представлено переможця премії імені К. Глінки – відомого французького ґрунтознавця Луку Монтанарелу (Luca Montanarella), та переможця премії імені King Bhumibol – команду ICAR (Рада сільськогосподарських досліджень Індії), яких нагородили винагородами у розмірі 15,0 тис.у.о. кожна. Під час святкування оголосили переможців конкурсу дитячої книги про біорізноманіття ґрунтів. На заявлений конкурс надійшло 100 книг з 60 країн світу. Перше місце зайняла книга Soil Life.

В рамках заходу було представлено книгу про "Стан знань про біорізноманіття грунтів", підготовлену скоординованими зусиллями Глобального ґрунтового партнерства ФАО за участі Міжурядової технічної групи з питань ґрунтів, Конвенції про біологічне різноманіття, Глобальної ініціативи щодо ґрунтового біорізноманіття та Європейської комісії – http://www.fao.org/documents/card/en/c/cb1928en

В рамках святкування Всесвітнього Дня ґрунту відбулася Інтерактивна вікторина, де її учасники перевірили свої знання про біорізноманіття грунтів. Вебінар транслювався в мережі Інтернет та перекладався 6-ма офіційними мовами ФАО.

Коротке повідомлення про біорізноманіття ґрунтів:

  • Грунт – це живий ресурс, в якому проживає більше чверті (25%) біорізноманіття нашої планети.
  • До 90% живих організмів живуть або проводять частину свого життєвого циклу в грунтах, проте ми знаємо лише 1% цього прихованого Всесвіту.
  • Грунтові організми працюють 365/24/7, координуючи зусилля для підтримки життя на Землі.
  • Біорізноманіття ґрунтів є важливою складовою здоров'я ґрунту. Здорові грунти дають поживнішу та безпечнішу їжу. 95% нашої їжі надходить із ґрунтів.
  • Грунтові організми допомагають ґрунтам накопичувати вуглець та зменшують викиди парникових газів.
  • Біорізноманіття ґрунтів сприяє відновленню забруднення ґрунту шляхом розщеплення забруднень.
  • Грунти – величезні, життєво важливі аптеки. Чи знали ви, що майже всі антибіотики, які ми приймаємо, щоб допомогти нам боротися з інфекціями, були зроблені з використанням ґрунтових мікроорганізмів?
Вебінари, Події та новиниPermalink

Comments are closed.