Геоінформаційні системи і технології для використання у зрошуваному землеробстві півдня України

На черговому засіданні бюро Президії Національної академії аграрних наук України, що відбулося 17 листопада 2021 року, розглядали питання «Геоінформаційні системи і технології для використання у зрошуваному землеробстві півдня України». З  доповіддю на цю тему виступив заступник директора з наукової роботи Інституту зрошуваного землеробства НААН Сергій Коковіхін. Він розповів про розроблення та впровадження ГІС- технологій для адаптування агротехнологій до кліматичних змін і стрес- факторів з урахуванням заходів щодо попередження деградації ґрунтів, опустелювання територій, ерозії та зниження їх родючості, дефіциту прісної води та інш. Навів приклади використання науковцями Інституту зрошуваного землеробства даних супутникового моніторингу для контролю та оцінки стану посівів як на локальному рівні окремого поля, так і на широкомасштабних рівнях господарства або регіону в цілому.

Від Інституту водних проблем і меліорації НААН участь у бюро Президії НААН взяли в.о. директора Інституту Михайло Ромащенко та заступник директора з наукової роботи Андрій Шатковський.

У своєму виступі Андрій Петрович розповів про напрацювання Інституту водних проблем і меліорації з піднятого Президією питання в рамках виконання ПНД НААН 4 «Водна безпека та меліорація земель в умовах змін клімату»:

  • створення інформаційного середовища для підтримки прийняття рішень із раціонального ведення землеробства, відновлення зрошення, ощадливого водо- та енергоспоживання;
  • розробку і впровадження у виробництво півдня України інформаційних систем оперативного планування й управління зрошенням "ГІС Полив" та "Полив онлайн".
Події та новиниPermalink

Comments are closed.