Участь у засіданні Центру декарбонізації Українського союзу промисловців і підприємців

Науковці Інституту водних проблем і меліорації взяли участь у першому засіданні Центру декарбонізації УСПП, яке відбулося у онлайн режимі 1 червня 2022 року за участі кількох десятків експертів з напрямів зеленої енергетики. Серед них Біоенергетична асоціація, НАН України,  НААН України, Українська вітроенергетична асоціація, ТОВ «Інтел Інженірінг» тощо.
Експертами заходу відмічено,  що у довоєнний період декарбонізація виступала переважно екологічним завданням, а тепер як економічним  (подорожчання традиційних енергоносіїв) так і політичним (негайна потреба в енергонезалежності). 
Учасники засідання Центру акцентували увагу на потребі створення Фонду декарбонізації, який акумулюватиме вуглецеве оподаткування з підприємств та повертатиме кошти в індустрію в якості інвестицій та грантів.

Експерти обговорили і перспективи використання водневої енергетики. За попередніми розрахунками, Україна може виробляти 500 млн. кубометрів водню в рік. У подальшому. За сприятливою державної політики, наявності зовнішніх і внутрішніх інвестицій, ця цифра може сягти  5 млрд. кубометрів приблизно за 20-25 років.

Центр декарбонізації УСПП створений 18 лютого 2022 року. Метою його діяльності  є сприяння досягненню заявлених державою цілей кліматичної нейтральності через поступову декарбонізацію промисловості та впровадження зеленої трансформації України шляхом створення платформи між розробниками та власниками низьковуглецевих, інноваційних, енергоефективних технологій і промисловістю та інфраструктурою, що зацікавлені у їх застосуванні та впровадженні.
Джерело: сайт УСПП

Події та новиниPermalink

Comments are closed.