Інформація щодо виконання фундаментальних досліджень за ПНД НААН 04 «Cтале водокористування, формування водної безпеки, розвитку меліорації та ефективного використання меліорованих земель в умовах змін клімату»

ІНФОРМАЦІЯ щодо виконання фундаментальних досліджень за ПНД НААН  04 «Cтале водокористування, формування водної безпеки, розвитку меліорації та ефективного використання меліорованих земель в умовах змін клімату» («Водна безпека та меліорація земель в умовах змін клімату»), Підпрограма 2. Відновлення та розвиток зрошення і дренажу в Україні в умовах змін клімату.

Відповідно до завдання 04.02.00.25Ф «Дослідити процеси формування та розробити науково-методологічні засади управління водним режимом ґрунтів на меліорованих землях в сучасних умовах господарювання та змін клімату» (2022-2025 рр.) для досягнення поставленої мети етапу 2022 року та отримання інформаційних матеріалів щодо впливу сучасних кліматичних, техніко-технологічних факторів на формування водного режиму ґрунту на меліорованих землях закладено та розпочато натурні дослідження з вивчення процесів формування водного режиму грунтів на дослідно-виробничих ділянках меліоративних систем у Рівненській, Волинській та Сумській областях, які з урахуванням природно-кліматичних умов та конструктивно-технологічних особливостей є репрезентативними для території гумідної зони.

Станом на 12.05.2022 р. відновлено натурні дослідження на осушувально-зволожувальній системі «Ромен» (ДП ДГ  «Надія» НААН,  с. Ведмеже, Роменський район, Сумська область), меліоровані землі якої були окуповані російськими загарбниками.

На одній із дослідних ділянок (площа 1,5 га) 14.05.2022 р. проведено посів кукурудзи на зерно, на другій (площа 30 га) – 03.06.2022 посіяна гречка, на ділянці з торфовими ґрунтами вирощуються багаторічні трави. В повному обсязі розпочато метеорологічні спостереження, визначення водно-фізичних характеристик ґрунту та біометричних показників вирощуваних культур.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.