Скидання води з Каховської ГЕС несе загрозу навіть для Києва й сусідніх країн

Скидання російськими загарбниками води з Каховського водосховища має величезні наслідки для всього промислового комплексу України, який зосереджений у басейні Дніпра, й у тому числі для населення. Тут навіть є загроза для Києва й сусідніх країн. 

Про це повідомив директор Інституту водних проблем та меліорації НААН Михайло Яцюк.

"Скидання води із Каховського водосховища має наслідки. Все тому, що у Дніпрі розташовані шість водосховищ, які взаємопов’язані правилами експлуатації. Потрібно розуміти, що цих найбільших українських водосховищ  Кременчуцьке й Каховське — зосереджено найбільше води. Важливо мінімізувати ризики й наслідки цього скидання, оскільки під загрозою 70% населення України. Навіть щоб убезпечити Запорізьку АЕС, нам потрібно думати, як або стабілізувати рівень води, у якийсь спосіб урегульовувати ці збитки", — сказав він.

Яцюк вказав, що наслідки спуску води із Каховського водосховища несуть й міжнародну загрозу. Це негативно відіб’ється на стані усього Чорноморського басейну. 

"Тут і наші сусіди можуть постраждати. Тому що токсини, які з’являться після того, як загине вся аквакультура в цьому водосховищі, а це вже почалося, почнуть розповсюджуватися й будуть загрожувати іншим країнам", — резюмував він.

Відео, Інтерв'юPermalink

Comments are closed.