Міжнародний День Дніпра 2016 року

Щорічно в першу суботу липня відзначається свято третьої по величині річки Європи – Міжнародний день Дніпра. Дніпро є однією з найбільших і найважливіших рік Європи. Протягом віків ріка відіграла і продовжує відігравати цивілізаційну роль. Великим і різноманітним є сучасне використання Дніпра: він забезпечує мільйони людей питною водою, слугує для водозабезпечення промислових підприємств, напоює водою сотні тисяч гектарів посушливих земель. Окрім того, Дніпро дає змогу виробляти велику кількість електроенергії. Значною залишається роль ріки і як транспортної артерії. До цього можна додати використання ріки для відпочинку – такі піщані пляжі, які є на Дніпрі, не просто знайти на інших, навіть значно більших ріках Європи.
Найбільш відомим і повним виданням є книга «Ріка Дніпро» Віктора Івановича Вишневського.
У своїй книзі доктор географічних наук Віктор Вишневський розповідає про вчорашні і сьогоднішні дні найбільшої річки України.
У науковому виданні наведено найважливіші відомості про Дніпро від його витоку до гирла. Висвітлено фактори антропогенного впливу: водозабір і водовідведення, зарегулювання стоку, русловипрямні роботи, будівництво мостів та ін. Представлено результати досліджень водного режиму ріки: рівнів і витрат води, термічного режиму, якісних характеристик та ін. Подано відомості про найбільші притоки. Окреслено заходи, спрямовані на поліпшення екологічного стану ріки та її водозбору. Згадано основні об’єкти історії та архітектури на берегах ріки.
Книга буде корисною для гідрометеорологів, працівників водного господарства, фахівців з охорони природи, краєзнавців, викладачів вищих навчальних закладів, учителів, студентів.

Книгу можна скачати за посиланням.
Вишневський В.І. Ріка Дніпро. – К.: Інтерпрес ЛТД, 2011. – 400 с.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.