День поля “Вирощування сільськогосподарських культур за No-Till у зоні Сухого Степу”

Понад 50 учасників з різних регіонів України завітали 18 серпня 2021 року на День поля «Вирощування сільськогосподарських культур за NoTill у зоні Сухого Степу», що відбувся на базі ДП «ДГ «Великі Клини» ІВПіМ НААН у Херсонській області. Відкрили День поля організатори та партнери заходу. Із вступним словом виступили: в.о. директора ІВПіМ НААН Михайло Ромащенко, голова Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської обласної державної адміністрації Маргарита Степанова, начальник відділу виробництва продукції рослинництва Департаменту аграрної політики Сергій Танцюра, експерт з впровадження No-Till, фермер Андрій Щедрінов.

Програма заходу передбачала практичну та теоретичну частину: зранку відвідали демонстраційні полігони, а після полудня презентували теоретичну частину.

Розпочали практичну частину з демонстраційного поля, де в богарних умовах в зоні Степу Сухого на площі 50 га після озимого ячменю цього року вирощують гречку та чекають на доволі гарний врожай. Після відвідали полігон, де проводять дослідження з вивчення процесів формування водного і поживного режимів ґрунту за вирощування кукурудзи та поєднання різних способів зрошення (краплинне зрошення і підґрунтове краплинне зрошення) за різних технологій обробітку ґрунту (традиційні технології і No-Till) на площі 21 га та полігон з вирощування різних гібридів кукурудзи компанії Mais та випробування мікродобрив BAST (ТОВ «Крона») та Інтермаг (ЗнамагроGroup) за богарних умов на площі 41 га.

Під час теоретичної частини із зацікавленістю прослухали підняті питання щодо особливостей ведення землеробства в умовах змін клімату від Михайла Ромащенка; Микола Косолап акцентував увагу на зберігаючому землеробстві; оцінили отримані практичні результати щодо вирощування сільськогосподарських культур за No-Till на прикладі двох експериментальних полігонів на базі Асканійської ДСДС ІЗЗ НААН та ДП «ДГ «Великі Клини» ІВПіМ НААН від Наталії Діденко; про підживлення кукурудзи мікродобривами BAST за No-Till в посушливих умовах півдня розповіла Тетяна Сипко.

У ході обговорення піднятих питань на Дні поля до заходу підключився експерт з питань No-Till технологій, охорони ґрунтів та управління водними ресурсами Рафік Іслам, д.с-г.н. (екологія, ґрунтознавство), програмний директор відділу водних, ґрунтових ресурсів та біоенергетичних культур Університету штату Огайо, США.

Дні поля, Події та новиниPermalink

Comments are closed.