Концептуальні основи плану управління посухами в Україні

Вийшло друком видання "Концептуальні основи плану управління посухами в Україні", що підготовлене у рамках реалізіції глобальної Ініціативи щодо посух за допомоги Секретаріату Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням, ГВП-Україна, Інституту водних проблем і меліорації НААН, Українського гідрометцентру, Мінприроди/Міндовкілля.

У виданні представлено експертне бачення щодо формування ефективної політики управління посухами у контексті забезпечення водної та продовольчої безпеки в умовах зміни клімату. Формування ефективної політики управління посухами є актуальним завданням уряду України, вирішення якого потребує переходу від подолання наслідків посух до проактивного управління ризиками посух на басейновому рівні з використанням інструментів планування та запровадження програм превентивних пом'якшувальних та адаптаційних заходів щодо зниження ризиків посух, їх впливу на різні сектори економіки, зокрема, на навколишнє природне середовище, агросектор та забезпечення водопостачання населення. Плани управління посухами мають стати складовою Планів управління річковими басейнами і відповідати вимогам Водної рамкової директиви Європейського Союзу. За наявності політичної волі покрокове впровадження концептуальних засад цього Плану дасть можливість вибудувати сучасну державну політику України щодо управління ризиками посух. Основні кроки цієї політики включають: призначення компетентного органу з питань управління ризиками посух, аналізу історичних посух, довгострокове /сезонне прогнозування посух, створення системи раннього попередження, розробку та реалізацію плану заходів з контролю ризиків і мінімізації впливу посух в різних галузях економіки, в т.ч. і агросекторі.

Видання призначене для фахівців з державного управління та екологічної освіти. Завантажити можна за посиланнями, що наведені нижче:

Концептуальні основи плану управління посухами в Україні

Conceptual basis of drought management plan in Ukraine

Видання, Події та новиниPermalink

Comments are closed.