Науковці долучаться до фіксації екозлочинів росії в Україні

Четверо фахівців Національної академії аграрних наук України увійшли в робочу групу при Державній екологічній інспекції, яка розробляє методики визначення шкоди та збитків, завданих природним ресурсам та навколишньому середовищу внаслідок збройної агресії російської федерації. Із початку повномасштабного вторгнення зафіксовано вже понад 200 екозлочинів рф.

У Робочій групі, до якої загалом увійшло понад 60 фахівців, науковців, експертів, працюють за напрямками:

  • атмосферне повітря;
  • ґрунти;
  • забруднення та засмічення земель, поводження з відходами;
  • водні ресурси; надра;
  • ліс та ПЗФ;
  • біоресурси;
  • радіація (ЧАЕС та зона відчуження).

Зокрема, спеціалістки Інституту водних проблем і меліорації НААН Юлія Даниленко та Тетяна Матяш оцінюватимуть стан меліоративних земель за даними дистанційного зонування Землі.

А двоє співробітників ННЦ "Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського" Анатолій Кучер та Максим Солоха розроблятимуть методичні документи і порядок визначення шкоди завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії росії та бойових дій під час дії воєнного стану.

Серед найнебезпечніших фактів зафіксовані пожежі на нафтосховищах, підірвані резервуари з хімічними речовинами, такими як аміак та селітра, пошкоджені газопроводи та знищені водні судна в акваторії Чорного моря. По кожному з випадків збираються всі необхідні вихідні дані та будуть розраховані остаточні суми збитків. Зокрема вже відібрані понад 50 проб ґрунтів та проводяться інструментально-лабораторні дослідження

Наразі члени Робочої групи досліджують міжнародний досвід зі збору доказової бази та практики розгляду міжнародними інстанціями спорів із довкіллєвою складовою. Мета – створення якісної та обґрунтованої методики, що буде сприйнята як належна у міжнародних судах та стане основою для подальшого стягнення репарацій.

Джерело: Оф. сайт НААН

Події та новиниPermalink

Comments are closed.