Міжнародне стажування в Швейцарії за Програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП)

З 21 по 25 листопада 2022 р. старший науковий співробітник відділу зрошення відділення меліорації Людмила УСАТА разом з фахівцями та експертами Держекоінспекції, Держпродспоживслужби, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, ДУ «Інститут охорони здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ» та Інституту геохімії навколишнього середовища НАНУ прийняла участь у Навчальному семінарі з оцінки забруднених територій в Україні (Ukraine Contaminated Site Assessment Training Workshop), організованого в рамках Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) (United Nations Environment Programme (UNEP)) на базі Швейцарського федерального навчального центру в Шварценбурзі та лабораторії Шпіц (Spiez Laboratory).

Семінар проводився в форматі тренінгу та включав 12-ть навчальних модулів, в межах яких було відпрацьовано міжнародну методологію відбирання зразків ґрунтів та проб води на забруднених територіях з урахуванням багаторічного досвіду команди ЮНЕП, яка працювала над відновленням територій, забруднених військовими конфліктами на Балканах, Іраку, Палестині, Нігерії та ін.

Тренінг включав практичні навчання щодо вивчення сучасних практик відбирання зразків ґрунту і проб води, використання інструментарію для проведення моніторингових спостережень, зберігання та транспортування зразків, ведення документації, охорони праці та безпеки, вимоги до засобів індивідуального захисту, розроблення стандартних операційних процедур для польових вибіркових досліджень, оцінки ризиків та планів ремедіації забруднених територій.

 

 

 

 

 

Кінцевою метою навчальної програми є сприяння зміцненню інформаційного та технічного потенціалу експертів в оцінці ризиків забруднення та шкоди навколишньому середовищу, завданої воєнними діями в Україні.

          Довідково:

Швейцарський федеральний навчальний центр (Swiss Federal Training Centre) створений Урядом Швейцарії з метою забезпечення ефективного місця для проведення тренінгів і стажувань будь яких типів.

Лабораторія Шпіц (Spiez Laboratory) – всесвітньо відома швейцарська державна лабораторія, яка працює за стандартами світового рівня над питаннями радіоактивного, біологічного та хімічного забруднення навколишнього середовища.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.