Через посуху на Херсонщині оголосили надзвичайний стан

Врожаї під загрозою. Через цьогорічну посуху на Херсонщині загинуло понад 90 тисяч гектарів посівів, а це майже 180 мільйонів гривень збитків.

Навесні температура у степах перевищувала норму на 8 градусів, дощів бракувало. Тож більшість колосків пожовкла, навіть не сформувавшись.

«Ситуація признана надзвичайною державного рівня. Херсонщина завжди була зоною ризикованого землеробства. Звичайно, наявність зрошувальних систем потребує збільшення», – каже заступник директора Інституту зрошувального землеробства НАН України Микола Малярчук.

Порятунок херсонці бачать у відновленні зрошувальних систем. Ще 2007-го підрахували – Україні на це потрібно 3,5 мільярда доларів. Однак лише цього року Таврійському краю пообіцяли лише частину.

Переважно городину поливають крапельним способом: так волога у період вегетації розподіляється рівномірно, і врожаї збільшуються майже вдвічі.

Та крапельне зрошення не підходить соняшнику і кукурудзі. Переважно для них використовують Фрегати, які розподіляють воду по колу і мають розпилювачі. Хоча є й більш продуктивна модель для поливу – автоматична американська машина «Зиматик».

Нині на Херсонщині поливають лише 300 із 770 тисяч гектарів орних земель. І хотіли б додати ще хоч 250 тисяч.

//ICTV

Події та новиниPermalink

Comments are closed.