Персональний дощ: на що «Астарта» додатково витрачає тисячу доларів на гектар

Найбільший виробник цукру в Україні — агропромхолдинг «Астарта-Київ» — освоює нову технологію зрошування посівів цукрового буряку. Найбільший виробник цукру в Україні — агропромхолдинг «Астарта-Київ» — освоює нову технологію зрошування посівів цукрового буряку. 

Традиційно для зрошування українські аграрії використовують поливальні машини. Крапельне зрошування — менш поширене і переважно зустрічається в господарствах, що займаються вирощуванням овочів та фруктів. Проект «Астарти» може стати найбільшим в Україні. Цього року компанія розпочала пілотний проект крапельного зрошування посівів цукрових буряків. Перші три ділянки загальною площею 368 га заклали в полтавському кластері компанії (ТОВ ІПК «Полтавазернопродукт»). Якщо експеримент вдасться, за п’ять років під крапельним зрошуванням перебуватиме 10 тисяч гектарів, розповідає операційний директор компанії Желько Ерцег.

Глобинський експеримент

Експериментальні ділянки розмістили в Глобинському районі. «Зумовлено це близькістю до Дніпра і наявністю каналів та насосних станцій, — пояснює генеральний директор ТОВ ІПК «Полтавазернопродукт» Юрій Мацак. — Щоправда, все довелося відновлювати. Систему будували в радянські часи. Тривалий час вона не використовувалася, руйнувалася. Щоб зрошування запрацювало, було відремонтовано півтора кілометра державного каналу, запущено дві насосні станції».

«Зі зрошуванням ми застраховані від посухи, — розповідає Ерцег. — Ми можемо прогнозувати обсяги, стабільно підтримуючи високу врожайність».

На відміну від «великого зрошування», крапельне економить воду, доставляючи її прямо до коріння рослини. «За попередніми підрахунками економія води становитиме 20-25 відсотків», — каже Ерцег. Крім того, система дає змогу вносити адресно й добрива. Крапельне зрошування має переваги на полях з нерівним рельєфом, де не може працювати поливальна машина, а також на невеликих полях, на полях, віддалених від каналів.

В «Астарті» використали наземну систему. «Складається вона з трубок крапельного поливу, воду в які закачують чотири насоси загальною продуктивністю майже 900 куб. м за годину, — розповідає інженер з впровадження нових технологій і техніки ТОВ ІПК «Полтавазернопродукт» Дмитро Отрода. — Трубки прокладено через рядок. На монтаж системи на перші 130 га знадобилося три тижні. Перед викопуванням буряку трубки демонтуємо».

Обладнання для поливу поставив світовий лідер в галузі крапельного зрошення та мікроіригації, ізраїльський виробник NETAFIM. Зі слів представника компанії Антона Колесникова, в Україні вже працює кілька невеликих проектів, співпраця з «Астартою» дасть змогу відпрацювати технологію в більших масштабах. Крім наземної системи, NETAFIM пропонує й підземну. «Це дорожче, але підземна система служить 10—15 років, тоді як поверхнева в залежності від умов — до 5 років», — зазначає Колесников.

Даєш тисячу!

Пілотний проект обійшовся «Астарті» близько десяти мільйонів гривень. Окупити інвестиції в компанії очікують за рік. «На полях з крапельних зрошуванням плануємо отримати не менше 850 ц/га. Це на 300-350 центнерів більше. Враховуючи, що капекс на гектар склав в районі 1000 доларів, додатковий врожай дозволить повернути інвестиції», — зазначає Ерцег. Він підкреслює: з використанням інтенсивних технологій вирощування реальним є вихід на показник 1000 ц/га.

Якщо експеримент вдасться, в Полтавському кластері на крапельне зрошування переведуть 2—2,5 тисячі га посівів. Впроваджуватимуть нову систему і в інших кластерах. «Протягом 4-5 років інвестуємо в крапельне зрошування 10-ти тисяч гектарів в усіх кластерах компанії. В першу чергу це будуть поля, де є джерела води. В інших випадках плануємо зрошувати з артезіанських свердловин. Це, щоправда, дорожче. Капекс на гектар біля каналу обійдеться в 800 доларів, зі свердловини — в 4 тисячі», — ділиться планами Ерцег.

Джерело: http://agravery.com/

Цікаво знати, що починаючи з 2010 року на землях Кам’янсько-Дніпровської дослідної станції ІВПіМ (Запорізька обл.) та у Брилівському опорному пункті ІВПіМ (Херсонська обл.) спільно з компанією «KWS» ведуться дослідження впливу технологій краплинного зрошення на водний режим, водоспоживання, продукційні процеси та якість коренеплодів буряку цукрового. Досягнуті в дослідах рівні врожайності (100-110 т/га за цукристості 16-18%) дають підстави стверджувати про перпективність цих технологій у зоні Степу України.

Події та новини, Цікаві фактиPermalink

Comments are closed.