27 листопада відбулися Парламентські слухання на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років»

У залі пленарних засідань Верховної Ради під головуванням заступника Голови Верховної Ради України Кондратюк О.К. відбулися парламентські слухання на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років». Відкриваючи парламентські слухання Олена Кондратюк наголосила, що актуальність проведення таких слухань свідчить про те, що маємо виклики, пов’язані зі станом довкілля та необхідністю впровадження належного екологічного врядування, а також зазначила, що попередні слухання проводилися у 2018 році і на них обговорювалися реалізації в Україні міжнародних документів щодо запобігання змінам клімату.

З доповіддю виступив Міністр енергетики та захисту довкілля Оржель О.А., який серед іншого зазначив, що Україна знаходиться у світовому тренді, створивши нове міністерство та відніс питання захисту від негативних кліматичних змін та енергоефективності до пріоритетних.

Із співдоповідями виступили Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Бондаренко О.В. і заступник Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Маріковський О.В.

У своїх виступах промовці наголошували, що Україна потерпає від надмірного та незаконного використання природних ресурсів, забруднення атмосферного повітря, водних ресурсів та ґрунтів. Водночас діючий орган екологічного контролю та низький ступінь відповідальності за екологічні правопорушення не забезпечують дотримання природоохоронних норм. Разом з тим, зазначили, що в Україні дуже низька екологічна свідомість населення, тому необхідно впровадити загальнодержавну програму підвищення екологічної свідомості населення. Також наголошували, зокрема, на тому, що Україна посідає останнє місце серед європейських країн з управління відходами.

На думку учасників слухань, зокрема, необхідно ухвалити законопроекти про управління відходами та вжити заходів для створення та забезпечення функціонування спеціально уповноваженого органу з питань моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів і торгівлі квотами на викиди парникових газів.

Загалом в обговоренні питання взяли участь 30 учасників парламентських слухань, зокрема, заступник Міністра енергетики та захисту довкілля Абрамовський Р.Р., Голова Державної служби геології та надр Опімах Р.Є., тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державного агентства водних ресурсів Хорєв М.Ю., представники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, наукових установ, громадських організацій. У роботі взяв участь директор Інституту водних проблем і меліорації НААН  Ромащенко М.І..

Завершуючи слухання, голова комітету Олег Бондаренко висловив ініціативу звернутися до уряду України та до Президента України Володимира Зеленського з пропозицією щодо оголошення наступного 2020 року — Роком сталого розвитку в Україні.

Дивитися Парламентські слухання

Події та новиниPermalink

Comments are closed.