Участь у Всеукраїнському дні картоплі “Картопляний блокчейн”

 Всеукраїнський день картоплі “Картопляний блокчейн” 26-27 серпня 2021 року пройшов у с.Чулаківка, що на Херсонщині. Цьогоріч захід перетворився з традиційного для України дня поля у 2-денну виставку. У перший день учасники Всеукраїнського дня картоплі ознайомилися з 76 сортами картоплі від 8-ми селекційних компаній висадженими в полі, різними способами поливу, системами удобрення та захисту від низки агрохімічних компаній, поспостерігали за авіаоприскуванням та внесенням агрохімікатів дронами, побачили роботу спеціалізованої картопляної техніки безпосередньо у полі. На другий день “Картопляного блокчейну” пройшло виїзне засідання Міністерства аграрної політики та аграрного комітету Верховної Ради України із виїзним круглим столом народних депутатів України, Міністра та першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України, губернатора Херсонської області, в.о. голови Державного агентства водних ресурсів України, фахівців у зрошенні від провідних наукових установ України та представників В2В-компаній під назвою «Реформування зрошення — запорука продовольчої безпеки України 2021».

Учасниками круглого столу було обговорено проблемні питання та моменти, пов’язані з реформуванням зрошення в Україні в контексті законопроекту про Об’єднання водокористувачів. Було прийнято рішення щодо якнайшвидшого прийняття проекту Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (№ 5202-д від 13.08.2021) та звернення до народних депутатів України із проханням у найкоротший термін розглянути та підтримати цей законопроект.

Від Інституту водних проблем і  меліорації НААН участь у Всеукраїнському дні картоплі взяли в.о. директора ІВПіМ НААН Михайло Ромащенко та зав.відділу інформаційних технологій та маркетингу інновацій Тетяна Матяш. Михайло Іванович ознайомив учасників заходу з проведеними дослідженнями щодо сучасного стану водних ресурсів України та перспективами забезпечення ними держави в умовах змін клімату.  Про систему управління  зрошенням, яку розроблено в Інституті водних проблем і меліорації, розповіла Тетяна Матяш. Вона детально зупинилася на складових системи, проведенні аналізу водно-фізичних властивостей грунту, сервісі прогнозування погоди та розрахунку сумарного випаровування, підсистемі дистанційного моніторингу вологості і метеопоказників.  

ВідеоPermalink

Comments are closed.