Курси підвищення кваліфікації наукових працівників за спеціальністю «Заповідна справа» в Біосферному заповіднику «Асканія-Нова»

У Біосферному заповіднику «Асканія-Нова» 22–24 травня 2018 року було проведено навчання з підвищення кваліфікації наукових і науково-педагогічних працівників за спеціальністю «Заповідна справа». На навчання прибули 12 осіб з наступних наукових установ:  Інституту водних проблем і меліорації НААН, Інституту агроекології і природокористування НААН, Інституту захисту рослин НААН, Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН, Інституту садівництва НААН і Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції НААН.

Від Інституту водних проблем і меліорації на курсах підвищення кваліфікації був присутній завідувач відділення водних ресурсів Шевчук Сергій Анатолійович.

Слухачі були ознайомлені з напрямами наукових досліджень, матеріальною базою, науковими виданнями заповідника, одержали друковані матеріали (атлас-альбом, посібник для екскурсоводів, каталог рослин, методичні рекомендації, бібліографічні покажчики праць науковців заповідника та ін.).

Слухачі опрацювали наступні теми:

1. Практична реалізація концепції сталого розвитку в умовах Біосферного заповідника «Асканія-Нова»;

2. Особливості застосування природоохоронного законодавства в різних категоріях об’єктів природно-заповідного фонду України;

3. Організація, науково-правові засади діяльності біосферних заповідників;

4. Роль ботсадів, дендропарків, зоопарків у збереженні біорізноманіття та використання генофонду рослин і тварин.

Лекції-презентації та лекції-екскурсії провели Гавриленко В.С., Гавриленко Н.О., Думенко В.П., Корінець Н.О., Мезінов О.С., Шаповал В.В., Ясинецька Н.І., Рижих О.П. Були проведені лекції-презентації «Особливості застосування природоохоронного законодавства на прикладі Біосферного заповідника «Асканія-Нова», «Наукові засади збереження флори природного ядра біосферних заповідників», «Наукові засади збереження фауни природного ядра біосферних заповідників», практичне заняття «Принципи ведення Літопису природи», лекції-екскурсії екологічною стежкою ділянки «Стара» заповідного степу, «Природоохоронна діяльність заповідника», «Збереження генофонду рідкісних, цінних та екзотичних видів тварин в колекції зоопарку «Асканія-Нова», «Різні види природокористування в біосферному заповіднику «Асканія-Нова», «Збереження генофонду рідкісних видів рослин в ботсадах та дендропарках України. Наукові дослідження лабораторії дендрологічного парку», «Ландшафти дендрологічного парку «Асканія-Нова», принципи функціонування та колекційний фонд».

По закінченню слухачі отримали свідоцтва про навчання на курсах підвищення кваліфікації.

Більше інформації за посиланням http://askania-nova-zapovidnik.gov.ua/news/idnews/382

Події та новиниPermalink

Comments are closed.