Міжнародне відрядження за програмою “Вода для агросектору”

У рамках програми «Вода для агросектору» директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Ромащенко та директор Інституту зрошуваного землеробства НААН Раїса Вожегова у складі української делегації перебувають у відрядженні в Сполучених Штатах Америки (м. Девіс, штат Каліфорнія).
Ця програма є міжнародною технічною допомогою Агентства USAID Україні.

У відподності до програми заходів Михайло Іванович, разом з українською делегацією, 8 квітня відвідав Агентство водних ресурсів округу Юба, районий відділ з питань зрошення та дренажу Тіздель, Господарство Colusa Produce; 9 квітня – фермерський ринок у м.Девіс. Субота 9 квітня завершилася культурним візитом – екскурсіями у Сан-Франциско.

11 квітня українська делегація відвідала дві компанії у Каліфорнії Strain Orchards and Farms та Alsco Geyer Irrigation.  Strain Orchards & Farms – сімейна компанія, яка була заснована в кінці 1890-х років. Це одне з найбільших горіхових ранчо в Каліфорнії з більш, ніж 10 000 акрами (близько 5000 га) фісташок, мигдалю і волоського горіха. Під час сесії були обговорені практичні питання, що стоять перед фермерами-виробниками горіхів в Каліфорнії, включаючи потенціал щодо отримання прибутку, виробничі витрати, питання клімату, грунтів, зрошення, відповідних сортів, догляду за садом. Основна увага була приділена питанням зрошення горіхових дерев – мигдалю, фісташок і волоського горіха з використанням “найкращих наявних практик” для збереження і використання води.

Компанія Alsco Geyer Irrigation є основним постачальником зрошувальних засобів і матеріалів, що використовуються для всіх видів сільськогосподарських культур, вирощених в Каліфорнії, особливо, дерев і просапних культур. Власник компанії Пан Гейер продемонстрував, як його компанія проектує і встановлює системи поливу рослин по всій північній Каліфорнії.

12 квітня делегація відвідала Відділ по питаннях управління повенями та консервації водних ресурсів округу Йоло де побачили основне джерело води, Чисте озеро (Clear Lake) і водосховище в Індіанській долині, греблі. Українці ознайомились з гравітаційними системами доставки води через канали, повторним використанням поверхневого стоку зрошувальної води, спільним використанням (підземне і поверхневе) каналу, моніторингом підземних вод, інтегрованим регіональним управління водними ресурсами та використання гумових гребель. Також у цей день делегація відвідала Rominger Family Farms Winters, California де поспілкувалися з відомим фермером, який отримує воду від Відділу по питаннях управління повенями та консервації водних ресурсів округу Йоло і залежить від політики ради директорів. Зернові культури, що вирощуються на Rominger Family Farms Winters, аналогічні тим, які вирощуються в Україні – кукурудза, пшениця, а також помідори. Пан Ромінгер використовує методи екстенсивного “краплинного” зрошення і технології для вирощування просапних культур. Учасники сесії також дізналися, як успішний фермер Брюс Ромінгер (Bruce Rominger) здійснює управління і консервує водні ресурси.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.