Водні об’єкти м. Києва – неодмінна складова сучасного міста


Інформація щодо належності озера Качиного у житловому масиві Позняки (перехрестя проспекту Григоренка і вул. Здолбунівської) до природного водного об’єкту.
Водойма, походження якої необхідно встановити, розташована біля перехрестя проспекту Григоренка і вул. Здолбунівської (на південний захід від нього). Координати центру водойми: 50°25’00,36′ ‘ пн. ш. і 30°37’18,80’ ‘ сх. д., кадастровий номер земельної ділянки: 8000000000:90:146:0146.
З метою з’ясування походження цієї водойми фахівцями Інституту використані картографічні матеріали, укладені до початку інтенсивної господарської діяльності в цій місцевості. Зокрема було використано карту 1932 року. На цій місцевості у минулому існувало складне розгалуження стариць (русел) Дніпра. Особливої уваги потребує стариця, розташована на південний схід від оз. Нижній Тельбин, праворуч від топоніму «Ново-Позняки». Саме тут нині розташована водойма, походження якої розглядається. Наявність водойми, що є старицею Дніпра, підтверджується також її зображенням на карті 1943 року, укладеній під час окупації Києва. Порівняння двох картографічних матеріалів підтверджує, що наявні тут водойми майже ідентичні.
Також, підтвердженням наявності водойми у старому руслі одного з рукавів Дніпра, який створено природними гідрологічними процесами, є результати аерофоторозвідки, виконаної німецькою стороною в 1943 р. За результатами зазначеної аерофотозйомки виявлено наявність на стариці кількох мостових переходів. Факт існування мостових переходів є підтвердженням наявності тут поверхневого водотоку.
Наведені факти засвідчують існування водойми біля перехрестя проспекту Григоренка і вул. Здолбунівська (на південний захід від нього) упродовж дуже тривалого часу, а головне – до початку тут інтенсивної господарської діяльності та забудови прилеглої території. Виходячи з викладеного можна зробити висновок про те, що ця водойма є природним водним об’єктом, а саме старичним озером.
Відповідно до наведеного, згідно з Водним кодексом України, земля під водоймою, так само, як і прибережна захисна смуга, належать до земель водного фонду, умови використання якої обмежено діючим законодавством.

Відео, Події та новиниPermalink

Comments are closed.