Про завдання формування наукових засад водної безпеки України в умовах змін клімату

25 січня 2017 р. у малій залі НААН відбулось засідання бюро Президії Академії з розгляду питання «Про завдання формування наукових засад водної безпеки України в умовах змін клімату». З доповіддю під одноіменною назвою виступив директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Ромащенко.

В своєму виступі Михайло Іванович звернув увагу, що не дивлячись на значний науковий доробок з питань інтегрованого управління водними ресурсами, його запровадження у практику не дасть можливості досягти належного рівня водної безпеки України без проведення комплексу додаткових наукових досліджень. Виконання цих досліджень стане можливим за умови формування міжгалузевої загальнодержавної програми наукових досліджень з орієнтовною назвою «Наукові засади формування водної безпеки України», до виконання якої мають бути долучені академічні та галузеві наукові установи, що мають відповідний кадровий потенціал та досвід виконання наукових досліджень. Координатором таких досліджень могла б стати Міжвідомча наукова рада НАН України та НААН України.

В обговоренні взяли участь: Перший заступник Голови Держводагентства Хорєв Михайло Юрійович, в.о. академіка-секретаря Відділення аграрної економіки і продовольства Саблук Петро Трохимович, президент асоціації «Укргідроенерго» Поташник Семен Ізраїлевич, директор Українського гідрометеорологічного інституту НАН України Осадчий Володимир Іванович, начальник відділу Департаменту охорони природних ресурсів Міністерства екології та природних ресурсів України Бонь Олександр Віталійович, директор ДУ «Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН Хвесик Михайло Артемович, завідувач кафедри управління, економіки та інформаційних технологій Державного інституту управління та економіки водних ресурсів Сташук Василь Андрійович, директор Інституту рибного господарства НААН, академік НААН Грициняк Ігор Іванович, від Ради національної безпеки і оборони України Медведенко Інеса Вікторівна та інші.

Президія НААН та запрошені підтримали пропозицію Інституту водних проблем і меліорації НААН щодо віднесення завдання формування належного стану водної безпеки України до числа стратегічних цілей її сталого розвитку, доцільності розроблення загальнодержавної науково-технічної програми з вирішення цього питання. Водночас, були визначені пріоритетні напрями подальших наукових пошуків та майбутніх досліджень.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.