Розробка інтегрованих планів управління водними та земельними ресурсами на п’яти пілотних територіях проекту “Нова сільська громада”

12 грудня 2012 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України у навч. корп. №3. пройшов підсумковий семінар “Технічна допомога у процесі розробки програмних документів з розвитку земельних ресурсів в Україні” (CATAPULD).

Проект CATAPULD впроваджувався у 2011-2012 роках Державним агентством земельних ресурсів України, Міністерством аграрної політики та продовольства України, Міністерством екології та природних ресурсів України, Державним агентством водних ресурсів України, Державним агентством лісових ресурсів України – з української сторони та Державним агентством з управління земельними та водними ресурсами (DLG) – з голландської сторони, яке частково підтримували інші європейські експерти. 

Проект підтримується голландським Міністерством економіки в рамках міжурядової програми (G2G) за участю Посольства Королівства Нідерланди у місті Києві. У рамках заходу надавалися консультації спочатку щодо простої консолідації земель, а пізніше – щодо інтегрованої консолідації земельних, водних та лісових ресурсів, а також щодо відкриття ринку сільськогосподарських земель та створення державного земельного банку з метою підтримки сільського господарства та розвитку сільських територій в Україні.
Результатами проекту є письмові рекомендації, презентації з використанням найкращих європейських практик, робочі засідання, навчальні візити тощо. Весь досвід проекту буде представлений у розширеному списку “Результати та рекомендації” під час підсумкового семінару.

Паралельно з проектом CATAPULD Міністерством аграрної політики та продовольства України було визначено п’ять пілотних проектів з розвитку сільських територій та консолідації земельних, водних та лісових ресурсів, які розроблялися саме Інститутом водних проблем і меліорації НААН України. Проект виконувався багатьма підрозділами інституту в співпраці з НЦ “Інститут грунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського”. Керівник проекту: д. с.-г. н. Жовтоног О.І., зав. лабораторією використання зрошуваних земель. Відповідальні виконавці: к. с.-г. н. Шевченко А.М., зав. відділу водних ресурсів, к. т. н. Чарний Д.В., н.с., Мозоль Н.В., к. с.-г. н. Поліщук В.В. (Національний університет ім. Т.Г. Шевченка), к. с.-г. н. Воротинцева Л.І. (НЦ “Інститут грунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського”). Пілотні проекти втілювались спільно з місцевими зацікавленими сторонами в сільських районах у Івано-Франківській, Житомирській, Черкаській і Донецькій областях та в Криму. Результати і рекомендації цих пілотних проектів відзначаються актуальністю і будуть висвітлені на підсумковому семінарі CATAPULD.

Відкрив семінар ректор НУБіП академік Д.О. Мельничук. Також у його роботі прийняли участь: заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Сень О.В., заступник Голови Держагентства земельних ресурсів України Бердніков Є.С., начальник відділу Держводагентства України Розгон В.А.

Від ІВПіМ у заході взяли участь: заст. директора Шатковський А.П., зав. лаб. Жовтоног О.І., Мозоль Н.В., зав. відділу Шевченко А.М., Чарний Д.В.

 

 

Наради, семінари, Події та новиниPermalink

Comments are closed.