Розумні системи зрошення стійкі до змін клімату

З 22 по 26 квітня 2019 року в м. Ансан (Республіка Південна Корея) завідувач лабораторії управління водними ресурсами Даниленко Ю. приймала участь у навчальній програмі для молодих професіоналів «Розумні системи зрошення стійкі до змін клімату» та Міжнародному семінарі на тему «Технології зрошення для пом’якшення змін клімату», що були організовані Міжнародною Комісією з Іригації і Дренажу. Участь у заходах приймали 33 учасники з 18-ти країн. Навчальна програма складалася з триденного курсу лекцій, дискусій, експериментальних демонстрацій і технічного туру та була розділена на три блоки: «Зрошувальні системи в умовах змін клімату», «Технології та інновації в сільському господарстві» та «Системи управління зрошенням».

В рамках першого блоку було обговорено найбільш поширеніші способи зрошення, направлені на збереження водних та енергетичних ресурсів. Роль пілотних проектів у поширенні кращому розуміння інновацій у сфері сільського господарства.

Другий модуль було присвячено розробці та практичному впровадженню технологічних рішень в управління зрошувальними системами. Як, наприклад, австралійська система для управління поливами, що поєднує метеоданні, дані дистанційного зондування та дозволяє фермерам більш ефективно приймати рішення щодо призначення поливів. Масштабні проекти модернізації та автоматизації зрошувальних систем у Китаї. Приклади успішного застосування інформаційних технологій при управління гідротехнічними спорудами.

Третій блок було присвячено питанням більш точного моделювання та прогнозування змін клімату для місцевих умов на основі глобальних моделей. Питанням залучення фермерів до управління меліоративними системами та підвищення ефективності водокористування.

Частина програми була приділена виступам молодих професіоналів, які мали змогу в форматі обговорення поділитися ситуацією, що складається в їхніх країнах в сфері адаптації сільського господарства до змін клімату.

Протягом навчальної програми викладачі акцентували увагу на прикладах практичного застосування різних інновацій в сфері адаптації та пом’якшення наслідків змін клімату за різних природних та соціо-економічних умов.

Експериментальна частина навчальної програми була присвячена демонстрації гідравлічних випробувань різноманітних конструкцій гідротехнічних споруд з застосування сучасного обладнання.

Під час технічного туру учасники мали змогу відвідати найстарішу дамбу в Кореї та ознайомитися на її прикладі з розвитком та впровадженням технологій за останні сто років та найдовшу в світі морську дамбу – Семангум. Будівництво морської дамби довжиною 33,9 км дозволо захистити та розвинути прибережні території у дельті двох найбільших річок. Проектом передбачено третину від загальної території (291 км2) меліорованих земель використовувати у якості земель сільськогосподарського призначення, решту – для промисловості, туризму, міської забудови та з метою захисту навколишнього середовища. Проект планують завершити у 2025 році.

Міжнародний семінар з «Технологій зрошення для пом’якшення змін клімату» зібрав представників більш, ніж 15-ти країн. В рамках семінару учасники мали змогу поділитися основними результатами від впровадження технологій з пом’якшення змін клімату в різних країнах.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.