Закордонне відрядження до Туреччини з метою виконання та реалізації спільного проекту “Моделювання дифузного забруднення басейнів річок”

З 09 по 13 вересня 2019 року делегація Інституту у складі Яцюка М.В., в.о. заступника директора з наукових питань; Шевчука С.А., завідувача відділенням водних ресурсів; Сидоренко О.О., завідувача відділу екології водних екосистем та охорони вод; Матяш Т.В., завідувача відділом інформаційних технологій та маркетингу інновацій; Логунової Н.В., провідного інженера відділу інформаційних технологій та маркетингу інновацій знаходились у відрядженні у м. Мугла (Туреччина) на робочих зустрічах та пов’язаних з ними заходах, спрямованих на організацію, виконання та реалізацію спільного проекту «Моделювання дифузного забруднення басейну річки Рось (Україна) та басейну річки Ешен-Чай (Туреччина)».

Під час відрядження відбулась робоча нарада із ректором Університету Мугли ім. Sıtkı Kocman Prof. Dr. Hüseyin Çiçek та укладена Угода про співробітництво ІВПІМ НААН України з Mugla Sıtkı Kocman University, Туреччина. Основними напрямами освітнього та наукового співробітництва є обмін докторантами, аспірантами, студентами з метою вивчення наукового досвіду, навчання та стажування в рамках міжнародних програм; участь викладачів, науковців, докторантів, аспірантів, студентів у конференціях, симпозіумах та семінарах; обмін інформацією, навчальними матеріалами та публікаціями у сферах взаємного інтересу, а також участь у спільних науково – дослідних проектах.
Мугла Sıtkı Koçman університет був створений в 1992 році як державний університет та налічував чотири факультети: факультет мистецтв і гуманітарних наук, факультет економіки та менеджменту, факультет технічної освіти та факультет рибальства. Зараз університет налічує 18 факультетів, 4 випускових школи, 13 професійно-технічних шкіл і 35 науково-дослідницьких центри. До складу Мугла Sıtkı Koçman університету входить кампус на два мільйони квадратних метрів та невеликі університетські школи, які розташовані по всій провінції. В даний час в університеті навчається більше 41000 студентів і працює понад 1300 викладачів.

Продовж робочих зустрічей обговорено попередні результати спільного міжнародного проекту «Моделювання дифузного забруднення басейну річки Рось (Україна) та басейну річки Ешен-Чай (Туреччина)». Проект розрахований на два роки та включає в себе виконання ряду завдань, в тому числі моделювання дифузного забруднення річок сполуками азоту і фосфору за допомогою за допомогою географічних інформаційних систем (ГІС) та засобів дистанційного зондування. Інструмент оцінки ґрунтів та води (SWAT) буде використовуватися для обчислення одиничних навантажень N та P. Результати будуть оцінені та інтерпретовані для розробки найкращих стратегій управління для кожного підбасейну з метою вжиття заходів проти дифузного забруднення.

Під час проведення робочих зустрічей співробітники інституту представили інформацію про водні ресурси України, вплив кліматичних змін на територію України, розвиток зрошення та основні наукові розробки ІВПіМ НААН. А також, в рамках укладеної угоди про співпрацю, сторони домовилися про проведення спільної конференції до Міжнародного Дня Водних ресурсів у березні 2020 року на базі ІВПіМ НААН.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.