Міжнародна науково-практична конференція «Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти»

III Міжнародна науково-практична конференція «Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти» за підтримки ФАО відбулася 16 червня в ONLINE режимі на платформі Webex Conference. З вітальним словом виступив заступник міністра освіти і науки України Петро Коржевський, керівник ГЕФ проєкту Оксана Девіс, директор Інституту водних проблем та меліорації НААН академік Михайло Ромащенко, заступниця керівника проєкту Українсько-німецький агрополітичний діалог Марія Ярошко.

На  конференції обговорювалися питання впливу глобальних змін клімату на розвиток сільського господарства та визначення пріоритетних напрямів наукових досліджень щодо адаптації до змін клімату та зниження ризиків від екстремальних кліматичних явищ, вдосконалення освітніх програм щодо врахування адаптації сільського господарства до кліматичних змін, просвітницька робота в закладах освіти в Україні з вищезазначених питань. 

В рамках заходу директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Ромащенко зробив доповідь "Вплив змін клімату на стан забезпечення водними ресурсами та умови ведення сільського господарства". Під час виступу Михайло Іванович навів результати досліджень, які свідчать про вплив змін клімату на водність річок, про залежність потенційного випаровування від середньомісячної температури повітря, про збільшення потенційного сумарного випаровування та значне зростання дефіциту кліматичного водного балансу для всіх регіонів України. 

Підсумовуючи доповідь Михайло Ромащенко запропонував ряд заходів та дій щодо збереження водності річок та забезпечення України водними ресурсами в умовах змін клімату, серед яких: залучення водних ресурсів р. Дунай для водозабезпечення південних областей України; відновлення ролі Полісся для підтримки водозабезпеченності; впровадження водо-зберігаючих технологій; створення національної мережі спостережень за викидами парникових газів (СО2 та ін.); створення інформаційної системи використання водних ресурсів в аграрному секторі економіки України та ін.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.