Відбулась дискусія «Продуктивність земель сільськогосподарського призначення у контексті політики держави»

В.о. директора Інституту водних проблем і меліорації НААН Ромащенко М.І. прийняв участь в дискусії: “Продуктивність земель сільськогосподарського призначення у контексті політики держави” яка організована Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) та відбулась у залі УКРІНФОРМ.

У дискусії взяли участь: Мара Лопес – голова офісу ФАО в Україні; Тарас Дзьоба – заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Микола Мірошниченко – почесний голова Асоціації «Українське Ґрунтове Партнерство»; Оксана Девіс – секретар Асоціації «Українське Ґрунтове Партнерство»; Юрій Дмитрук – національний експерт ФАО з питань розробки стандартів моніторингу нейтрального рівня деградації земель, модератор.

Захід відбувся з нагоди Всесвітнього дня ґрунтів, який щорічно відзначається 5 грудня. Кампанія 2021 року «Зупинити засолення ґрунтів, підвищити продуктивність ґрунтів» має на меті підвищити обізнаність про важливість підтримки здорових екосистем та добробуту людей через вирішення проблем, що зростають, в управлінні ґрунтами, боротьбі з засоленням ґрунтів, збільшення інформування про ґрунти та заохочення суспільства поліпшувати здоров’я ґрунту.

Метою заходу було публічне представлення кроків та дій, які держава та громадськість роблять і планують зробити для прозорого і зрозумілого формування вартості землі, як планують забезпечити всіх учасників ринку точною інформацією про стан та обіг земель, а також, яке місце у цьому процесі займає інформація про ґрунтові та земельні ресурси.

Україна має найбільшу площу сільськогосподарських угідь та має чи не найродючіші ґрунти у Європі та світі. Знаковим кроком для України стало прийняття Закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», яким з 1 липня 2021 року відкрито ринок землі. Ця реформа набула широкого резонансу в суспільстві та неформально була названа найважливішою подією з часу створення держави. Проте бракує уваги з боку суспільства до технічної сторони процесу.

До обговорення було винесено питання, зокрема:

Що формує вартість землі сільськогосподарського призначення?

Чи існує ефективна система управління якістю ґрунтів?

Як правильно оцінити землю, якою володієте, та, у разі купівлі, бути впевненими, що купуєте саме те, що потрібно?

 Під час заходу відбулося підписання Меморандуму між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Українським Ґрунтовим Партнерством. Об’єднання зусиль сторін-підписантів Меморандуму сприятиме формування єдиного інформаційного простору у сільськогосподарській галузі.

Джерело фото оф. сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України

Події та новиниPermalink

Comments are closed.