Зміни клімату зневоднюють Південь України. Вчені радять залучати ресурси Дунаю

Українські вчені зазначають, що ситуація з водозабезпеченням півдня країни місцевими ресурсами зараз вкрай критична. Причина – зміни клімату. Окрім дефіциту води в Приазов’ї, також нарікають на її якість. Місцева влада регіону залучає до вирішення проблеми науковців та експертів, а Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2022 рік, передбачивши один мільярд гривень на програму «Питна вода України». Разом з цим, порятунком для регіону може стати річка Дунай. Які ще існують проєкти для покращення водозабезпечення і підвищення якості води.

Всі південні області в Південно-Східній Україні – катастрофічно не забезпечені власними водними ресурсами, зазначив виконувач обов’язків директора Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Ромащенко. «Тому в далекі радянські часи була створена величезна водогосподарська система в Україні з подачі води. Зокрема, Каховська зрошувальна система, яка була побудована як найбільша в Європі, Каховське водосховище, що було споруджене крайнім по течії Дніпра до басейну Чорного моря – його призначення переважно на зрошення, водопостачання південних регіонів України. У Херсоні ще використовуються власні підземні води», – сказав керівник наукового інституту.

За його словами, водозабезпечення України, особливо південних регіонів, у зв’язку зі змінами клімату – погіршується. І наразі єдиним джерелом постачання води в південних регіонах є дніпровська вода. «Але у зв’язку зі змінами клімату у нас погіршилися умови заповнення водосховищ Дніпровського каскаду. Через це можуть виникати ситуації, коли води, яка може накопичуватись і використовуватись на різні потреби водопостачання, на питне, промислове, зрошення – треба думати, як стабілізувати, забезпечити можливість використання тих об’ємів дніпровської води, якої було б достатньо для вирішення цих проблем.

Ми пропонуємо розглянути ще варіант залучення для покращення водозабезпечення південних регіонів – це водних ресурсів Дунаю. І реалізація проєкту забору та подачі дунайської води в Каховське водосховище», – розповів Ромащенко. За його словами, щоб реалізувати такий проєкт потрібні великі кошти, тому поки що є розрахунок на залучення іноземних інвестицій, які дають можливість розтягнути цей проєкт у часі, реалізувати. На це потрібно мільярди доларів, додав вчений.

Джерело: Радіо Свобода

ВідеоPermalink

Comments are closed.