Участь у 9-й Міжнародній науково-технічній конференції присвяченій 90-ій річниці Інституту ГрузННІГіМ

Конференція проходила в Грузинському технічному університеті до якого входить Інститут Водного господарства (бувший ГрузННІГіМ). В роботі конференції приймали участь представники Кавказьких Країн, представники Росії, Білорусії, Литви, Польщі, Румунії, України. Відкрив та вів засідання ректор Університету Арчіл Прангішвілі. 25 липня відбулося пленарне засідання, на якому радник директора ІВПіМ НААН академік НААН України, доктор технічних наук, професор  Петро Коваленко презентував доповідь щодо діяльності Інституту водних проблем і меліорації НААН за 90 років. 

В цей же день (25 липня) були проведені дві сесії конференції на яких заслуховувались наукові та науково-практичні доповіді. 26 липня конференція продовжила роботу в рамках третьої, четвертої та п’ятої сесій конференції. Зацікавлені вчені, науковці, аспіранти мають змогу ознайомитись з матеріалами конференції, які опубліковані у збірнику, що переданий у бібліотеку Інституту водних проблем і меліорації НААН України.
Варто відмітити, що деякі цікаві наукові дослідження, виконані науковцями Грузії (інститут водного Господарства) і Росії (Державний гідрологічний інститут) щодо застосування математичного і Фізичного моделювання. Автори відмічають, що застосування математичного моделювання щодо механізму русла річок було започатковано в 1897 році. Ця наукова праця закінчувалась словами «Поменше формул й побільше спостережень», а у 1972 р. Н.Е. Кондратьєв писав, що «…ознака теорії не в розвинутості математичного апарату , а в повноті охоплення явища логічними зв’язками, і що «…нерозуміння цього стану подекуди призводить до розвитку математичного пустослів’я, яке не лише існує, але і викликає захват тих, хто схильний розчулюватись незрозумілим».

Автори роблять висновок, що математичне моделювання на сучасному етапі його розвитку не є ефективним інструментом для вивчення закономірностей і процесів що відбуваються в руслах річок. Доцільно розвивати науку «гібридного моделювання» де математичне моделювання буде відігравати роль залежності фізичному методу дослідження і фізичному моделюванні на гідравлічних моделях.
Ця доповідь викликала велику зацікавленість, враховуючи занадто великий авторитет наукових Організацій, від яких виступали науковці. Велику кількість цікавих доповідей представили науковці із Польщі.

27 липня (останній день заходу) відбулась цікава екскурсія на гідротехнічний об’єкт.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.