Дністер і Збруч обміліли до дна, померла риба і мідії: як це пов’язано з російськими обстрілами і чи готуватись до катастрофи

Річки Дністер та Збруч обміліли. У мережі поширюються фото та відео колись повноводних та широких річок, які зараз нагадують пустелю з потрісканою землею. Причина: через обстріли інфраструктури України російськими військами виведено з ладу Дніпровську ГЕС, зруйновано енергетичні об'єкти. Щоб повернути електропостачання, енергетики збільшили вироблення електрики на Дністровській ГЕС. Внаслідок цього Дністер, Збруч та інші річки обміліли, а рівень наповнення Дністровського водосховища впав до 66%.  Жителі населених пунктів неподалік річок Збруч та Дністер почали бити на сполох ще в травні, коли вода відійшла від берега на кілька метрів. Спочатку це списували на малосніжну зиму. Але коли річки почали міліти ще швидше, заговорили про Дністровську ГЕС.

У Державному агентстві водних ресурсів України заявили, що через російські обстріли “з середини квітня мали місце випадки значного збільшення скидних витрат із Дністровської ГЕС ПрАТ “Укргідроенерго”. “Це був вимушений захід для підтримки стабільної роботи об'єднаної енергетичної системи України, який спричинив значне зниження рівня води Дністровського водосховища”, – повідомили у відомстві.  На 28 травня заповнення водосховища становило 66%. Водночас в агентстві зазначили, що, враховуючи літній сезон, “ситуація, що склалася, вимагає готовності й реагування з урахуванням ризиків воєнного стану”. Тобто військові адміністрації мають забезпечити мешканців водою у критичних умовах. Держводагентство звернулося до обласних військових адміністрацій з приводу вжиття заходів для застосування технічних рішень щодо роботи водозабірних станцій за низьких рівнів води у водосховищах, облаштування альтернативних водозаборів та оптимізації водокористування.  Фактично місцева влада і жителі мають бути готовими до того, що в них може зникнути вода і їм доведеться шукати варіанти її доставки.

Директор Інституту водних проблем та меліорації Михайло Яцюк зазначає, що є два фактори, які призвели до сьогоднішньої проблеми на Дністрі та прилеглих річках.

  • Перший – природно-кліматичний.”З огляду на зміни клімату відбулася зміна гідрологічного режиму річок Збруч та Дністер. У попередні роки весняні повені відбувалися у березні, квітні, травні. Зараз терміни змінилися, і паводок починається набагато раніше. Також в Україні в останні зими випадає мало снігу, який формував би ґрунтове підживлення, коли сніг тане поступово, просочується у ґрунт і звідти вже підживлює річки”, – каже Яцюк.
  • Другий фактор – антропогенний. “Росіяни цілеспрямовано руйнують нашу енергосистему, і невеликі резерви, такі як Дністровська ГЕС, допомагають якимось чином її балансувати. Наша ГЕС – це єдине джерело, яке допомагає утримувати всю систему України з огляду на те, що Каховська ГЕС була зруйнована, зараз обстрілам піддавалася Дніпровська ГЕС”, – вважає вчений.
Події та новиниPermalink

Comments are closed.