NATO SPS Multi-Year Project «Control of Black Sea Safety and Pollution Risks Using Numerical Models»

Каліфорнійський державний університет (США), Інститут водного господарства імені Цотне Мірцхулави Грузинського технічного університету (Грузія), Грузинський технічний університет (GTU, Грузія), Інститут водних проблем і меліорації НААН (Україна), Факультет морських наук Технічного університету Караденіз (KTU, Туреччина), Національний інститут морських досліджень і розвитку «Grigore Antipa» (NIMRD, Румунія), Інститут досліджень клімату, атмосфери та води при Болгарській академії наук (CAWRI-BAS, Болгарія), Екоцентр охорони навколишнього середовища (Організація в категорії консультативного статусу при економічних і Соціальна рада (ECOSOC) ООН, Грузія) увійшли до міжнародного консорціуму для реалізації багаторічного проєкту «Контроль безпеки та ризиків забруднення Чорного моря за допомогою числових моделей» (NATO SPS MultiYear Project SPS Ref.No. G6028, «Control of Black Sea Safety and Pollution Risks Using Numerical Models”).

Проект обговорюватиме та оцінюватиме ризики безпеки та забруднення Чорного моря внаслідок природних та антропогенних (техногенних) катастроф з урахуванням стандартів НАТО. Також будуть розглядатися різні ризики за різними сценаріями терористичних актів, як-от: відведення нафтових терміналів, можливість потоплення танкерів, а також військові та терористичні атаки в портах Чорного моря. У проекті передбачається розробка цифрових моделей річкових естуаріїв Чорного моря. Водночас для екологічних досліджень Чорного моря передбачена обробка гідродинамічних моделей та інноваційних цифрових моделей ризиків і контролю забруднення внаслідок стихійних лих, повеней, зсувів, ерозійно-зсувних процесів тощо. На основі оцінки та аналізу цих ризиків та з урахуванням відповідної методології буде створено математичну модель безпеки Чорного моря.

Результати проекту будуть випробувані в грузинському басейні Чорного моря, а також в Україні, Румунії, Болгарії, Туреччині та вздовж узбережжя Каліфорнії, щоб забезпечити стійкість інфраструктури в основних портах і туристичних зонах уздовж берегової лінії Каліфорнії.

Беручи до уваги моніторинг проблем екологічних досліджень Чорного моря буде створено «Чорноморську обсерваторію НАТО в Поті» (NPBSO) в місті-порту Поті (Грузія), територія якого належить до науково-дослідної польової станції Інституту водного господарства імені Цотне Мірцхулава Грузинського технічного університету. Розробка проекту розрахована на 2023-2025 роки.

В Україні під керівництвом директора Інституту водних проблем і меліорації, кандидата географічних наук, старшого дослідника Михайла ЯЦЮКА над проєктом працюють доктор технічних наук, професор Павло КОВАЛЬЧУК, кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Олена СИДОРЕНКО, доктори філософії Ярослава МОСІЙЧУК та Олександр ВОЙТОВИЧ, Олег КОЗИЦЬКИЙ, Наталія ЛОГУНОВА та Дмитро ДЕМЧУК. 

Події та новиниPermalink

Comments are closed.