VІ міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Роль меліорації та водного господарства у забезпеченні сталого розвитку сільського господарства»

10 жовтня 2024 року за допомогою платформи Zoom відбулася VІ міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Роль меліорації та водного господарства у забезпеченні сталого розвитку сільського господарства».
Метою конференції було ознайомлення з основними досягненнями науки і виробництва у сфері меліорації та водного господарства, обмін думками щодо сталого розвитку землеробства та можливостей впровадження розробок молодих учених в сучасних умовах сільськогосподарського виробництва та війни. Організатором конференції виступив Інститут водних проблем і меліорації НААН України, а до проведення сприяли: Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, Інститут водного господарства ім. Цотне Мірцхулава Грузинського технічного університету (Грузія), Білостоцький технологічний університет (Польща), Державний університет штату Огайо (США).
У заході взяли участь понад 70 зареєстрованих осіб.

Відкрив конференцію з вітальним словом молодим ученим директор Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло ЯЦЮК. З доповідями у пленарній частині виступили:

  • Наталія ДІДЕНКО, к.с.-г. н., старший дослідник, заступник начальника «Офісу Горизонт Європа в Україні» НФДУ, Київ, Україна – Програма «Горизонт Європа» – флагманська програма ЄС з досліджень та інновацій.
  • Альона ПЕРЕБИНОС, к.т.н., дослідниця кафедри технологій захисту навколишнього середовища та охорони праці Київського національного університету будівництва і архітектури, проєктна координаторка ГС «Український Альянс Нуль Відходів», Київ, Україна – Проєкт «Міста нуль відходів в Україні» (за фінансової підтримки програми LIFE ЄС).
  • Рафік ІСЛАМ, д. ф., директор програми (професор) ґрунтових, водних та біоенергетичних ресурсів, Університет штату Огайо, США – Повоєнне відновлення сільського господарства України: роль молодих вчених (презентувала матеріали доповіді Наталія ЛОГУНОВА).
  • Михайло ЯЦЮК, к. геогр. н., старший дослідник, директор Інституту водних проблем і меліорації НААН, Україна – Вода в Україні та світі: локальні та глобальні виклики.
  • Олеся ВАЩУК, д.ю.н., професор, Голова Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, Україна – Портфоліо молодого вченого: навички, компетентності.

На секційному засіданні молоді вчені поділилися своїми досягненнями та розробками у сфері меліорації та водного господарства для забезпечення сталого розвитку сільського господарства:

  • Марина МАРТИШЕВСЬКА – Вплив війни на навколишнє природне середовище.
  • Валерій КАРУНА – Оптимізація коефіцієнту водоспоживання за краплинного зрошення суниці садової.
  • Дмитро СТЬОЖКА – Вплив використання сільськогосподарської техніки на формування зволоженості ґрунту.
  • Максим ЩЕРБАТЮК – Режим зрошення та евапотранспірація картоплі в умовах Полісся України.
  • Валерій ЛЮБІЦЬКИЙ – Режим зрошення та продуктивність насіннєвих посівів кукурудзи в умовах Полісся України.
  • Дмитро ДЕМЧУК – Дослідження інфільтрації: сучасний стан та огляд методів.
  • Степан КУЗЬМИЧ – Удосконалення способу очищення русла водоприймача чи каналу від мулу.
  • Сергій МАРИСИК – Мінімізація вмісту іонів важких металів і радіонуклідів в очищеній воді за допомогою сучасних технологій проектування з використанням вітчизняних сорбентів.
  • Антон СМІРНОВ – Розробка програмних засобів на платформі GOOGLE EARTH ENGINE для оцінки просторового розподілу компонентів водного балансу.

Модерувала захід д.ф., голова Ради молодих вчених Інституту водних проблем і меліорації НААН, заступник завідувача відділу водних ресурсів Ярослава МОСІЙЧУК. Вчені з 17 різних установ та організацій надіслали матеріали для публікації в електронному збірнику конференції, який буде опублікований на сайті Інституту водних проблем і меліорації 22 жовтня 2024 року. Мирного неба та творчих звершень на науковій площині усім учасникам конференції!

Конференції, Події та новиниPermalink

Comments are closed.