Конференція «Ґрунтознавство в мінливому світі», присвячена Міжнародному року ґрунту

У Вагенінгені (Нідерланди) 23-27 серпня 2015 р. проходила міжнародна грунтова конференція, присвячена Міжнародному року ґрунту, під девізом «Ґрунтознавство в мінливому світі».
Від Інституту водних проблем і меліорації НААН та єдиним від України учасником у роботі конференції брав участь завідувач лабораторії екології водних об’єктів КОЛОМІЄЦЬ Сергій Степанович з постерною доповіддю «Динамічна модель функціонування і розвитку ґрунту» (Dynamic model of soil functioning and development), що була презентована 27 серпня на ранішньому засіданні секції LAND FUNCTIONS.
Головними напрямками досліджень сучасної світової ґрунтознавчої науки, що були презентовані на Wageningen Soil Сonference є:
збереження та ефективне сільськогосподарське використання ґрунтових і водних ресурсів в умовах змін клімату;
забезпечення продовольчої безпеки;
економічна оцінка заходів збереження родючості ґрунтів та грошова оцінка негативних деградаційних процесів;
оптимізація систем землекористувань в умовах екологічного імперативу;
вибір індикаторів для законодавчого регулювання використання ґрунтів;
секвестрація вуглецю в ґрунтах, як захід відтворення їх родючості та відновлення планетарного вуглецевого циклу, що впливає на зміни клімату.
Нами запропонований методичний підхід до визначення функціональних параметрів ґрунтів на основі енергоефективності їх функціонування, як термодинамічної системи, у взаємодії з мінливими факторами зовнішнього середовища.
Встановлені ділові контакти:
професор Gerard Govers з Королівського університету Льовена (Бельгія);
професор Макаров О.А., завідувач кафедри земельних ресурсів та оцінки ґрунтів Московського держуніверситету (Росія).
Більш детальну інформацію про тематику Wageningen Soil Сonference можна отримати з детальної програми та збірника тез конференції (див. файл 2015_WSC_Draft_Book of Abstracts).

Події та новиниPermalink

Comments are closed.