Чергове масштабне затоплення селища Нова Маячка Олешківського району Херсонської області

У період 4-6 червня 2019 року на території селища Нова Маячка Олешківського району Херсонської області спостерігався стрімкий розвиток негативних процесів підтоплення, який переріс у тривале надзвичайне затоплення. На протязі 3 днів у населеному пункті під час сильних дощів і гроз з буревіями випало понад 120 мм опадів, що становить майже 3 середньомісячні норми. Аномально великі опади призвели до тотального затоплення поверхневими водами низин і безстічних знижень рельєфу місцевості селища із чисельними домогосподарствами – понад 100 будинків і присадибних ділянок (рисунки 1,2). Необхідно зауважити, що подібні затоплення території селища відбувалися неодноразово: 1-5 березня 2010 р., 6-8 квітня, 7 липня 2015 р., 14-15 квітня 2019 р., але тоді, як з’ясовується нині, не було вжито необхідних превентивних дії та заходів для захисту і попередження затоплень.

Цього могло б не статися, якби був реалізований розроблений Інститутом ще у 2015 році Робочий проект «Захист від шкідливої дії вод смт Нова Маячка Цюрупинського району Херсонської області». 
А загалом, Інститут водних проблем і меліорації НААН України, як профільна наукова установа в області захисту від шкідливої дії вод, проблемі затоплення та підтоплення сільських територій, сільськогосподарських угідь та населених пунктів приділяє значну увагу. Безумовно, селище Нова Маячка, яке в державі за природними та водогосподарськими умовами є найбільш вразливим щодо ризиків підтоплення і затоплення, знаходиться у полі зору Інституту.

Ще у 2005-2006 роках Інститутом розроблена «Схема комплексного захисту сільськогосподарських угідь та населених пунктів Херсонської області від підтоплення грунтовими водами та затоплення поверхневими водами», яка схвалена Центральною службою Української державної інвестиційної експертизи «Укрінвестекспертиза» та Держводагенством України.

Рисунок 1. Затоплення поверхневими водами по вул. Шкільна смт Нова Маячка 6.06.19

Рисунок 2. Осередки затоплення на території смт Нова Маячка 6 червня 2019 р. [сторінка Facebook Олешківського міжрайонного управління водного господарства]

Уже в цьому основоположному документі селище Нова Маячка було віднесено до найбільш вразливих щодо розвитку процесів підтоплення і затоплення. Тому, ще в 2015 році Інститут розробив Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) «Захист від шкідливої дії вод смт Нова Маячка Цюрупинського району» (схвалено філією ДП «Укрдержбудекспертиза» Херсонської області; Експертний звіт № 22-0850-15 від 24.07.2015 р.), в якому обґрунтовано комплекс захисних заходів щодо мінімізації наслідків поверхневого затоплення та підтоплення територій селища.
В його розвиток на замовлення Комунальної установи з капітального будівництва та експлуатації Херсонської обласної ради у 2015 році розроблено Робочий проект «Захист від шкідливої дії вод смт Нова Маячка Цюрупинського району Херсонської області», який вирізняється вперше запропонованою схемою водовідведення поверхневих вод через існуючі свердловини вертикального дренажу на фоні горизонтальних дрена відкритих та закритого типу. Саме цей підхід дає можливість при мінімальних затратах вирішити проблему захисту селища Нова Маячка. І саме, на переконання Інституту, це інноваційне рішення викликало заперечення експертизи. Але це той випадок, коли учні вчать вчителів.
Фахівці Інституту пропонують повернутись до розробленого проекту, провести відповідну експертизу без прив’язки до ТЕО «Захист від шкідливої дії вод смт Нова Маячка Цюрупинського району» 2015 року та розглянути можливість його реалізації.
Слід зауважити, що кардинальне вирішення проблеми захисту від підтоплення не тільки Нової Маячки, але й усіх населених пунктів південного та південно-східного регіону стане можливим за умови прискореного прийняття Кабінетом Міністрів України «Концепції реформування управління водними ресурсами» і «Стратегії розвитку зрошення та дренажу до 2030 року», як це і передбачено рішенням наради у першого віце-прем’єр-міністра України – міністра економічного розвитку і торгівлі Кубіва С.І. «Питання законодавчого врегулювання інституційних змін щодо впровадження інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом, сталого забезпечення водними ресурсами та меліорації земель».

Ромащенко М.І., академік НААН; Савчук Д.П., Шевченко А.М., Шевчук С.А., Бабіцька О.А., кандидати наук; Котикович І.В., Харламов О.І.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.