10 цікавих фактів про воду

1. Вчені виділяють як мінімум 5 різних станів води у рідкому вигляді і 14 станів – у замерзлому. При -1200 з водою починає відбуватися щось дивне: вона стає тягучою, як патока, а за температури нижче 1350 вона перетворюється на «склоподібну» воду – тверду речовину, в якій відсутня кристалічна структура.
2. Через струмінь води у крані шириною в голку витікає приблизно 840 літрів води за добу.
3. У світі 1 мільярд 100 мільйонів людей не мають доступу до якісної питної води.
4. Скорочення рівня води в тілі людини всього на 2% може призвести до 20% зменшення розумових і фізичних показників.
5. Всього на Землі близько 3 млн.км3 прісної води, із них 1,4 млн.км3 складають поверхневі води. Щодня з поверхні землі випаровується 1 трильйон тонн води.
6. Якщо всю воду в світі, що міститься в різних резервуарах вилити у відкритий океан, то його рівень підніметься на 3 см. До речі, за останні 100 років рівень світового океану підвищується більш ніж на міліметр за рік.
7. Людський організм на 60-70% складається з води, а дитячий – 80%. Ембріон складається з води на 94%.
8. Хімічна сполука Н2О в чистому вигляді в природі не існує. Вода – універсальний розчинник, вона розчиняє в собі все, що зустрічає на шляху. Наприклад, насолоджуючись смаком колодязної води, ми вливаємо в себе «компот», склад якого не зміг би відтворити, мабуть, ніхто.
9. Приблизно 70% Землі вкрито водою. Але тільки 1% з цієї води придатний для пиття.
10. Озеро Байкал є найбільшим «резервуаром» запасів прісної води на планеті – біля 23,5 тис.км3. Якщо б знадобилося заповнити байкальську котловину, направляючи сюди води всіх річок світу, то це можливо було б зробити за 300 діб.

Цікаві фактиPermalink

Comments are closed.