Засідання Координаційної ради з питань розвитку зрошувальних систем в Україні

1 жовтня, відбулося засідання Координаційної ради з питань розвитку зрошувальних систем в Україні під співголовуванням Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка та Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського.

Метою зустрічі стало обговорення пріоритетних питань реформування системи зрошення та дренажу в Україні. Зокрема, розглянуто проєкт Плану заходів щодо реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року та питання реформування системи зрошення та дренажу в Україні.

«Питання зрошення завжди було важливим для України, однак, останнім часом у зв’язку зі складними погодними умовами – посухою, ця тема особливо актуалізувалась. Щоб вирівняти ситуацію та підтримати аграріїв необхідно залучити належне фінансування, особливо, в зрошувальну інфраструктуру та техніку, та запровадити дієві механізми державної підтримки. Наразі це є пріоритетним завданням Уряду», – зазначив Міністр Ігор Петрашко. На сьогодні українські машинобудівні заводи виробляють зрошувальну техніку, що вже зараз доступна до придбання за програмою часткової компенсації вартості (до 25%). Ця програма буде збережена і в наступному році. Крім того, планується запровадити нові якісні програми у сфері зрошення:

  • часткова компенсація вартості капітальних інвестицій в об’єкти зрошувальної інфраструктури та дренажу;
  • пільгове кредитування для будівництва зрошувальних об’єктів та відновлення дренажних систем;
  • надання державних портфельних гарантій суб’єктам, що не мають належного забезпечення.

Участь у заході взяли заступники співголів Координаційної ради – заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв, члени Координаційної ради та інші учасники – представники Міністерства фінансів України, Міністерства розвитку громад та територій України, Держводагентства, Держгеокадастру, Фонду держмайна, установ з управління водними ресурсами, НААН України (Інститут водних проблем і меліорації, Інститут зрошуваного землеробства, ННЦ Інститут грунтознавства та агрохімії ім. Соколовського), Проєкту USAID «Програма з аграрного і сільського розвитку (АГРО)», Європейського банку реконструкції та розвитку, Херсонської ОДА та народні депутати.

Джерело Прес-служба Мінекономіки

Події та новиниPermalink

Comments are closed.